Hasznos
Kutyabarát – 5+5 érdekes kutyapszichológiai tény, amiről sokan nem tudnak 2. rész
  • 2020. március 4.

Rengeteg tanulmány készült az elmúlt évtizedekben a kutyák viselkedéséről, agyuk működéséről és szociális fejlődésükről. Az alábbi 5 kutyapszichológiai tény olyan érdekességeket tartogathat még gyakorlott gazdik számára is, mely segít még közelebb kerülni kutyánkhoz és jobban megérteni viselkedését.

  1. Van jelentésbeli különbség a kutyáknál abban, hogyan csóválják a farkukat. Jelenthet boldogságot, szomorúságot, összezavartságot, figyelem felhívást.
  2. A kutyák sokat tanulnak más kutyáktól, képesek lemodellezni a viselkedésüket. Ezért sokkal könnyebb egy másik (már képzett) kutya mellett tréningezni egy újonnan érkezőt.
  3. A kutya az emberi érzelmeket is érti és figyeli. Képes azonosítani a gazdája pozitív és negatív érzéseit, így arra is képes, hogy például egy olyan játékot válasszon a sok közül, melyről tudja, hogy gazdája szereti.
  4. Szintén MRI vizsgálattal mutatták ki, hogy a kutya agya hasonlóan reagál az öröm és a fájdalom hangjaira, tehát képes különbséget tenni az emberi hang által kifejezett érzelmek között.
  5. Az idősödő kutyákban kialakulhat szorongás és félelem olyan dolgok iránt, melyekkel korábban nem volt probléma. Ilyen például a tűzijáték, petárda. Soha ne vegyük tehát biztosra, hogy kutyánk nem fél a durrogástól, csak mert eddig sem félt.

Olvass további érdekes és hasznos cikkeket
a Kutyabarát.hu oldalán!

happy wheels