InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Kulisszatitkok a Szent István Nap Kenyeréről

A hagyomány és innováció találkozásaként 2023-ban is megrendezték a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét. A győztes kenyeret Heim Endre, a Heim Sütöde fiatal tehetsége alkotta meg, aki Borbás Marcsit, a Szent István Nap nagykövetét is beavatta a fortélyokba – videó!

A Heim Sütöde Dunabogdány csodás Duna-partján található, itt alkotta meg Heim Endre a Szent István-napi győztes kenyeret idén. Endre mindenki kedvenc gasztroangyalával, Borbás Marcsival beszélgetett arról, hogy mit is tudhatunk a 2023-as nyertes termékről:

1. A kenyér megalkotásakor kovászos technológiát alkalmaztak, a győztes termék egy vadkovászos kenyér. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem tartalmaz élesztőt, csak lisztet, vizet és sót.

2. Ez egy durum kenyér, tehát nagyságrendileg 75 százalékban durumlisztet és 25 százalékban BL 80-as kenyérlisztet tartalmaz.

3. A kenyérnek különleges jellemzője az is, hogy hosszan, 16 órán át kelesztik egy speciális hűtőben, ami magasabb hőfokon működik, mint az otthoni hűtők. Endre magyarázata szerint ez a hosszabb, hűvösebb kelesztési folyamat még fermentáltabb, könnyebben emészthető és rendkívül ropogós kérget eredményez.

4. Az idei Szent István-napi kenyeret az államalapítás napján, nemzeti szalaggal díszítve lehet megvásárolni az ország számos pontján.

A Magyar Ízek Utcájában augusztus 18. és 20. között mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy megkóstolja a 2023-as Szent István napi kenyeret. A standokon a Magyar Pékszövetség versenyének másik két díjazott terméke is kapható lesz, az idei Innovatív kenyér és a nyertes Sétáló Sütemény. Heim Endrével, a 2023-as Szent István-napi kenyérverseny győztesével Borbás Marcsi, az idei rendezvénysorozat nagykövete beszélget a videóban:

A Szent István Nap programjai, valamint az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos részletes információk folyamatosan bővülő tartalommal a szentistvannap.hu weboldalon és a rendezvénysorozat mobilapplikációjában

érhetők el.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben