InfoPont Ajánló Magazin
Kikapcsoló

Óriási az érdeklődés a kortárs drámaestek iránt

Egy jó kávé a testet és az elmét is felébreszti, új lendületet adva az emberiséggel egyidős problémák megoldásához – de legalábbis a róluk való diskurzushoz. Ha társaságban fogyasztjuk, annál hatásosabb! Ez az alapja a XX. századi kávéházi irodalmi kultúrát modern keretek közé emelő kezdeményezésnek, amivel a Fiatal Drámaírók Háza idén év elején berobbant Budapest életébe.

A TRAFÓTÓL A HADIKIG

A Fiatal Drámaírók Háza nevű szervezet közel sem új, kétéves fennállásuk kezdete óta szerveznek rendszeres felolvasószínházi esteket. Ezekre nyílt, névtelen pályázat útján kerülhetnek be drámaszövegeikkel a szerzőként még fiatal, azaz pályakezdő drámaírók. Állandó helyszíneik Budapesten a Trafó és a Manyi, világszerte pedig még 18 másik kulturális intézmény vagy közösség.

A főváros legnépszerűbb kávézói felé történő nyitás azonban a vártnál is jobban sikerült, múlt hónapban

egy telt házas esemény koronázta a Hadik Kávéház lazább nagytestvéreként ismert Szatyor Bárban.

„A Szatyor életében mindig fontos szerepet töltött be a kortárs művészetek befogadása, sőt, maga a Szatyor is egyfajta kortárs művészeti alkotás. Az, hogy a falai között ekkora sikere lehetett a fiatal drámaíróknak, örömmel tölt el mindannyiunkat, és nagyon reméljük, hogy a műveknek méltó közvetítő közege tudtunk lenni és lehetünk is még a jövőben!” – mondta Nagy Richárd, a Hadik és a Szatyor üzletvezetője az együttműködésről.

DRÁMAESTEK – MEGNÉZNI, ÉREZNI, MEGOSZTANI

Az előadások egyik lényegi eleme pedig nem csak a kritikusok számára teszi lehetővé a visszajelzést. Minden előadást egy interaktív foglalkozás követ, amiben az aktuálisan alkalmazott formanyelvről, és minden más aspektusról is elmondhatják gondolataikat a nézők. Ez mind a szervezőknek, mind az egész sorozatot lehetővé tévő íróknak értékes visszajelzés, és folyamatosan zajlik is ez alapján a projekt fejlesztése. A vendéglátóegységek pedig sorban állnak, legutóbb a Madách tér szívében található Központ kereste meg a szervezetet egy együttműködés miatt, aminek központjában (sic!) a hanghatások előadásban való alkalmazása fog állni.

A Fiatal Drámaírók Háza programjairól közösségi média oldalaikon lehet bővebben tájékozódni.

MI FÁN TEREM A FELOLVASÓSZÍNHÁZ?

A felolvasásról sokaknak jogosan jut eszébe egy bensőséges, kis létszámú program, vagy akár egy frontálisabb, szárazabb előadás. A Fiatal Drámaírók Háza ezek ellenkezőjére ad nagyszerű példát felolvasószínházi eseménysorozataival.

És hogy a felolvasószínház végül is felolvasás vagy színház? Mindkettő! A szervezők rendezőkkel együttműködve igazítják az adott helyszín tereihez a szövegeket, majd ezek dramatizált előadása történik, szövegkönyvvel a kézben, hol kellékekkel, hol anélkül. A Két Lámpás Blogot vezető színikritikus páros ezt legutóbbi  beszámolójában  „félszínháznak”, a hagyományos színházi élménytől csak néhány izgalmas különbségnyire elhelyezkedő előadásformának nevezte, ami talán eddig a legtalálóbb megfogalmazás.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben