InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Kávé vagy matcha? Mikor melyiket vesd be a mentális egyensúlyért?

Kevesen tudjuk a napot, – vagy a délutánt – koffeines ital nélkül elképzelni. Évszázadokon át a kávé volt a legnépszerűbb koffeines ital, az utóbbi időben azonban egyre többen választják inkább a matchát, a zöld teából készült frissítőt. De vajon tényleg érdemes teljesen átállni a kávéról a matchára? Mikor melyiket érdemes fogyasztani a mentális felfrissülésért? A GymBeam segít eligazodni a koffeines italok világában.

Klasszikus stimuláns vs. nyugtató elixír – egy kis tudomány

Mind a matcha, mind a kávé tartalmaz koffeint. Ha már kóstoltad mindkét italt, megfigyelhetted, hogy ennek ellenére mégis más mentális és fizikai hatást vált ki egy tejeskávé és mást egy matcha latte.

A  kávé  fő  vonzereje  magas  koffeintartalmában rejlik, amely blokkolja az adenozin, az alvásért és a relaxációért felelős neurotranszmitter hatást, így segít ébren maradni. A mérsékelt kávéfogyasztás javítja a kognitív teljesítményt, így ideális választás, ha gyors mentális löketre van szükséged. Túlzott fogyasztása azonban káros hatással lehet az általános mentális jólétre.

Ezzel szemben a matcha fokozatosan, hosszabb idő alatt fejti ki hatását, köszönhetően a koffein és az L-theanin, egy nyugtató hatású aminosav egyedülálló kombinációjának. Az L- theanin elősegíti a nyugodt éberség állapotát, gyengéd löketet ad a kognitív funkcióknak – így a matcha ideális társ a tartós figyelmet igénylő feladatokhoz. Emellett segíti az egészséges szívműködést, fokozza az anyagcserét és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

A kulcs a megfelelő időzítés!

Amikor a kávé és a matcha mentális egyensúlyra gyakorolt befolyásáról beszélünk, az időzítés döntő szerepet játszik! Érdemes okosan megtervezni, hogy a nap folyamán mikor iszol egy erős eszpresszót, vagy mikor nyúlsz a matcha por után.

Ébredezz reggel kávéval!

Ha a napot egy csésze kávéval indítod, az garantáltan felpörget a nap elején. A koffein segít lerázni magadról az álmosságot és fokozza az éberséget. Könnyebben tudsz fókuszálni, és a kognitív funkcióid is gyorsan javulnak, így könnyebben megbirkózol a nagyobb koncentrációt igénylő feladatokkal. Arra azonban figyelj, hogy soha ne idd éhgyomorra a kávét, hiszen az a kortizolszint túlzott megemelkedéséhez, így szorongáshoz és nyugtalansághoz vezethet.

Ebéd utáni frissítő matcha

Egy tápláló ebéd után nálad is beüt a kajakóma? Hiába innál rá egy erős kávét, könnyen lehet, hogy attól csak még jobban elálmosodnál. Ezért délután érdemes a kávéról áttérned a matchára. Észreveszed majd, hogy egy finom matcha lattéval a kézben szárnyal majd a kreativitásod. A lassan felszabaduló koffein biztosítja, hogy a szellemi erőd egész délután fennmaradjon, így ideális a tartós figyelmet és innovatív gondolkodást igénylő feladatokhoz.

Délután is maradj a matchánál

Ahogy beköszönt a délutáni lehangoltság, csábítónak tűnhet lehúzni egy csésze kávét. Ha azonban inkább a matcha mellett döntesz megfigyelheted, hogy kellemesen felfrissít anélkül, hogy heves szívdobogást okozna vagy később megzavarná az éjszakai pihenésed. Akár határidőkkel küzdesz, akár ötletelned kell, a matcha egészen a munkanap végéig biztosítja a szükséges energiát, hogy a produktivitásod egészen estig megmaradjon.

Esti lazítás kávé nélkül

Ahogy a munkanap lecseng, itt az ideje, hogy átlépj a pihenés üzemmódba. Mind a kávé, mind a matcha hatással lehet az alvásmintákra és az alvás minőségére, bár eltérő mértékben. Mindkét ital koffeintartalma késleltetheti az alvás kezdetét és csökkentheti a teljes alvási időt, különösen, ha lefekvéshez közel fogyasztod. A matcha nyugtató hatása miatt kevésbé valószínű, hogy megzavarja a megszokott alvási ritmusod. Egy csésze meleg matcha elkortyolása tökéletes társad lehet a stressz és a szorongás feloldására, mégis elég energiát ad ahhoz, hogy ne aludj el az esti program közben – mindezt úgy, hogy a kávéval ellentétben nem zavarja a megszokott alvási ritmusod. Az optimális pihenés és regenerálódás érdekében fontos, hogy mindig hallgass a tested jelzéseire, és ennek megfelelően fogyaszd ezeket az italokat. Ha jól időzíted a kávé- és matcha fogyasztásodat a nap folyamán, könnyedén megőrizheted a mentális egyensúlyod és a jó közérzeted napkeltétől napnyugtáig.

Fotó: GymBeam

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben