InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Januári lehangoltság vagy kiégés? –  A fásultság 8 jele

Csak januári melankólia lett úrrá rajtad vagy burnout-szindrómában szenvedsz?

Januárban mindenki rezignáltabb, fáradtabb, kevesebb a motivációja, de mi van, ha ennél többről van szó és a kiégés szélén állsz? A következő 8 jelből ráismerhetsz a burnout-szindrómára, és kiderül az is, mit tehetsz ellene.

Január végére a legtöbben már energiahiánnyal, demotiváltsággal küzdünk, ennek lehetnek persze egészségügyi okai is, de ha csak a munkával kapcsolatban jelentkeznek a következő tünetek, akkor kiégéshez közeli állapotba kerültél. Amennyiben tartósan és hosszú ideje fennállnak ezek a panaszok, akkor mindenképp keress fel karrier coach-ot és terapeutát is, hogy semmiképp se súlyosbodjon az állapot. A burnout-syndrome (vagyis a kiégés-szindróma) a folyamatos stressz hatására alakul ki, amitől egy terhelt érzelmi állapot alakul ki, az érintett előbb-utóbb mentálisan, fizikailag és érzelmileg kimerül, kedvetlen és motiválatlan lesz. A WHO 2019-ben a kiégést betegséggé nyilvánította, tehát nem szabad félvállról venni a munkával kapcsolatos problémákat, tenni kell a kiégés elkerüléséért. Sütő Péter, a Lépés Magazin alapítója, az Álláskalauz rovat szakértője elmondta, milyen jelek utalhatnak a kiégésre, illetve mivel tudjuk kicsit felrázni és megújult erővel belevetni magunkat a munkába.

1. Folyamatosan túl megterhelőnek érzed a feladatok ellátását a munka mennyisége vagy nehézsége miatt.

Szabj határokat a munka- és a szabadidő egészséges felosztásában. Az egyensúly lényege, hogy munkaidőben a legtöbbet nyújtod, de munkaidő után magadra és a kapcsolataidra koncentrálsz. Ezt úgy érheted el, hogy este 8 után nem olvasol munkával kapcsolatos leveleket, de egy új cél elérése is adhat lendületet. Nézz ki egy szakmába vágó tanfolyamot, amit lenne kedved elvégezni.

2. A felettesed nem egyenlően bánik a beosztottaival, más-más elvárásokat támaszt és ezt igazságtalannak érzed. 

Semmiképp ne kérd számon ezt a főnöködön, de utalhatsz arra, hogy többet dolgoztál, több feladatot kaptál, mint a kolléga. Legközelebb már a feladatok kiosztásánál legyél résen, és utalj az aránytalanságra. Amennyiben tartósan kettős mércét tapasztalsz és nem tudsz ellene tenni, akkor pedig itt az ideje frissíteni az életrajzodat és új munkahelyet keresni. 

3.  Nem ismered pontosan a feladat- és a felelősségi köröd mértékét és ez állandó bizonytalanságot okoz benned.

Utólag nagyon nehéz tisztázni a feladatköröket, ha már elfogadtál egy állást, ezért már a megállapodáskor olvasd el a munkaköri leírást. Ha később előléptetnek vagy áthelyeznek, egy újabb lehetőséget jelent, hogy tisztázd a feladatköröket.

4. Folyamatosan kevés információhoz jutsz a vezetőség részéről és kérésre sem kommunikálnak veled megfelelően.

Kezdeményezd, hogy bizonyos időközönként legyenek státuszértekezletek, akár online vagy személyesen. Bátran indokold azzal, hogy nem jutsz elegendő információhoz ahhoz, hogy maximális teljesítményt tudj nyújtani.

5. Állandó a stressz a szűk határidők miatt, amiket nehezen tudsz teljesíteni.

Feszült vagy a határidők miatt és az alváson spórolsz? Az alváson több okból nem érdemes spórolni, mert az alváshiánynak sok negatív következménye lehet: fejfájás, ingerlékenység, rossz hangulat, a tartós stressz pedig pszichoszomatikus betegséghez vezethet, mint a gyomorfekély, keringési zavarok vagy magas vérnyomás. A telefononodat ne tartsd a hálószobában és az elalvás előtt 2 órával már ne telefonozz, ne olvass emaileket, üzeneteket.

6. A vezetők soha nem dicsérnek, támogatnak, nem fejezik ki az elégedettségüket a munkáddal kapcsolatban, és így bizonytalannak érzed a jövődet a cégnél/intézménynél. 

Kérdezz rá, hogy van-e a cégnél teljesítményértékelés, ha nincs, akkor kérj időpontot a felettesedtől és kérd meg, hogy értékelje a munkádat. Ez egy jó alkalom lesz átbeszélni a karrierteveidet is.

7. Fáradt vagy, nem elég az alvás, semmiféle feladat nem tud feldobni a munkahelyeden.

Muszáj a munkahelyeden kívül feltöltődnöd, olyan tevékenységeket találni, ami feldob: sokat segít a testmozgás, de ha kimerült vagy, akkor játékos mozgást válassz, labdasportokat vagy esetleg teniszt. Egy új hobbi (kirándulás, festés, pecázás stb.) is ki tud mozdítani ebből a negatív állapotból. Vedd körül magad olyan barátokkal, ismerősökkel, akiknek a társaságában el tudod engedni magadat!

8. Gyakran vagy beteg, lehangolt, és ez az állapot kihat a magánéletedre is.

Elhanyagoltad a legrégebbi barátokat, családtagokat az utóbbi időben? Rendkívül fontos, hogy a szeretteiddel ne szűnjön meg a kapcsolatod, mindig szakíts időt közös programokra – értük és magadért is.

Ha a fentiek közül legalább kettő igaz rád, akkor vedd figyelmeztető jelnek, és igyekezz változtatni akár apró lépésekben.

Fotók: Pexels

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben