InfoPont Ajánló Magazin
Kult

Interjú Bán Teodórával

Bán Teodórával, a Magyar Állami Operaház balettművészével, a budapesti fesztiválok főszervezőjével beszélgettünk a Budapesti Nyári Fesztiválról, a programok színességéről és arról, hogy a főváros mára milyen helyet foglal el Európa kulturális színterei között. Szabad Tér Színház, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatójával készült interjúnkat alább tekintheti meg!

 

Gyermekkora óta balettművésznek készült. Honnan tudta már akkor, hogy ezt szeretné csinálni? Más foglalkozások szóba sem jöhettek?

Ritmikus sportgimnasztikáztam egészen négy éves koromtól kezdve, és már akkor versenyzésre készítettek fel a tanáraim. Az egyik óránkon a Balett Intézetből jöttek hozzánk kiválogatni gyerekeket az intézetbeli felvételiztetésre, ekkor az alkati adottságaimnak köszönhetően engem is beválasztottak a csoportba. Tulajdonképpen attól a pillanattól kezdve egyenes út vezetett a profi balettozásig. Amikor pedig már közelebbről megismerkedtem a táncművészet szépségeivel, nem volt kérdés, hogy balettművész szeretnék lenni.

Melyik szerep állt legközelebb a szívéhez, és miért? Illetve melyik volt a kedvenc darabja, amiben szerepelt?

Számomra sok közül a legkedvesebb a Csodálatos Mandarin lány szerepe volt, melyben akkoriban Seregi László működött közre koreográfusként. A darabnak sorsdöntő jellege volt pályafutásom során, hiszen 18 évesen, a Táncművészeti Főiskolából frissen diplomázottként választottak ki a darab főszerepére. Így történt meg az, hogy diplomásként először nem a Magyar Operaház színpadán, hanem a Magyar Állami Operaház Balett Együttes vendégjátékának keretén belül Rómában, a Római Operaházban léptem fel. A szerep, ahogyan maga a darab is meghatározó élményként maradt meg további életem során.

Miért döntött úgy, hogy visszavonul, és honnan jött az ihlet, hogy megalapítsák a V.I.P. Arts Managementet?

A kor előrehaladtával az ember szívesen keres olyan lehetőséget, ahol folytatása lehet a munkájának. A szereplés után hozzám az állt a legközelebb, hogy azokat segítsem, akik a produkciókban közreműködnek, legyen szó balettról, operáról, vagy színházról. 1991-ben alapítottuk meg a Budapesti Nyári Opera és Balett Fesztivált, azaz a V.I.P Arts Management céget, mellyel közel 19 évig a Magyar Állami Operaháznak a nagyszínpadán, a Budapesti Opera és Balett Fesztiválon debütáltunk. A cég indulásakor Budapesten még nem volt jelen az a kulturális turizmusra épülő modell, melynek megálmodásával és későbbi elindításával úgy gondolom, hogy egy egészen új utat, lehetőséget nyitottuk meg a rendezvényszervezés világában.

Később Ön lett a Szabad Tér Színház és Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ igazgatója. Mi volt az, amit feltétlen meg szeretett volna változtatni, vagy továbbhagyományozni?

Budapesten kiemelten fontos szerepe van a főváros két nyári színházának: a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadnak. Az én álmom az volt, hogy Európa egyik legfontosabb kulturális szabadtéri helyszínét, szezonális játszóhelyét építsem fel a Margitszigeten, hiszen azt gondolom, hogy Budapestet mind az urbanisztikai, mind a természeti adottságai az egyik legvonzóbb, legkeresettebb desztinációvá teszik. Ugyanez vonatkozik a Tavaszi Fesztiválra, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra és a hamarosan kezdődő Nyári Fesztiválra is.

Ez a fajta maximalista hozzáállás, a küldetéstudat, a pályája elejéről, a balettművészet alázatra, tanulásra késztetéséből ered? Ez motiválja Önt a mindennapokban, a munkáiban a mai napig?

Teljes mértékben. Abban az időszakban tanultam meg, hogy minden körülmények között helyt kell állnom, így tudom magamból és a környezetemből is kihozni a maximumot. Fontosnak tartom, hogy a környezetünkben kialakítsunk olyan együttműködésen alapuló, közös érdekeket képviselő projekteket, ahol csapatmunkában a vezető és a munkatársak is jól tudják teljesíteni az elvárásokat. Számomra elengedhetetlen az, hogy a közös munka mind a vezető, mind a csapat számára örömöt okozzon.

Idén melyik darabot várja leginkább a Nyári Fesztivál műsorából? Miért pont erre esett a választása?

Hármat minimum el kell mondanom: az Operagála sorozatot, ahol a kiváló művésznő, Ailyn Pérez, az olasz bariton, Gabriele Viviani és a koszovói tenor, Ramé Lahaj lesznek a fellépők, az operakoncert formájában bemutatásra kerülő Porgy és Bess jazzoperát, melyben amerikai énekesek működnek közre, valamint a nyár egyik legnagyobb attrakcióját, a Béjart Ballet Lausanne fellépését. De említhetném a nyitókoncertünket is a Nemzeti Filharmonikusokkal, amelynek sztárvendége Hilary Hahn amerikai hegedűvirtuóz. Annyiféle remek, magas minőségű produkcióval készülünk, hogy igazából nincs is olyan, amelyikre azt mondanám, hogy jobban szeretem, vagy várom. Az összes fellépés elébe nagyon izgatottan tekintek és külön remélem, hogy az időjárás is kedvezni fog az előadások kivitelezésének. Fontosnak tartjuk, hogy olyan szabadtéri színházakat működtessünk, amelyek közönségbarát helyek, ezért olyan kényelmi szolgáltatásokkal is várjuk a vendégeket, mint az előadásokra indított retúr színházi hajójárat, amely a saját kikötőnkbe közlekedik.

Ön hatalmas sikereket ért el a pályáján. Mi volt a legkiemelkedőbb, és mit üzenne a többi hasonló ambíciókkal rendelkező nőtársainak?

A legnagyobb siker nem eredményekben mérhető, hanem a mindennapjainkban. Számomra az a legnagyobb siker, hogy gyönyörű gyerekem és unokáim vannak. Ezen felül két céget is vezethetek, amelyekhez kapcsolódnak a már említett emblematikus Budapest márkák (Budapesti Nyári Fesztivál, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Budapesti Téli Fesztivál, Budapesti Őszi Fesztivál). Ami pedig ennél is fontosabb, hogy a kollégáimmal nap mint nap jó és értékes együttműködéseket tudok a közös célok értelmezésében megfogalmazni és megvalósítani. Kiemelten fontosnak érzem, hogy a munkával töltött idő jó és nagyon hasznos is legyen, azt gondolom ez a siker legfontosabb záloga.

 

Bővebb információ:

www.szabadter.hu

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

NézőTér – 3 tipp, hogy mit nézzetek meg a színházban

Glück Viktória

Szinte premierként üdvözölhetjük a Szentivánéji álmot az Eiffel Műhelyházban

Glück Viktória

Kalandra fel! Vár az ABC küldetés!

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben