InfoPont Ajánló Magazin
GasztroKiemelt tartalom

Így tedd tökéletessé a reggeli kávédat – Tippek a Nespresso kávészakértőjétől

TEDD TÖKÉLETESSÉ A REGGELI KÁVÉDAT!

Tippek a Nespresso kávészakértőjétől

Mindenkinek más a reggel. Van, aki összekapja magát és siet a munkába, és van, aki például sportosan, reggeli edzéssel kezdi a napot. Akad, aki jó korán kel, így megengedheti magának, hogy egy kiadós reggelivel, akár többféle fogással és kreatív terítékkel, tálalással indítsa be a reggelt. Az azonban a legtöbbünk reggelében közös, hogy az ébredés elmaradhatatlan kelléke a kávé. A Nespresso kávénagykövete, Márkosi Balázs összegyűjtött néhány érdekességet, tanácsot és reggeli kávéreceptet, ami segíthet abban, hogy kihozzuk a maximumot az első csészénkből.

Mikor igyuk meg az első kávét?

Hazánkban tízből kilenc ember kávézik, közel felük reggel, rögtön ébredés után vagy a reggeli rituálé részeként fogyasztja el az italt. Érdemes azonban néhány szempontot figyelembe venni. Fontos, hogy soha ne igyunk kávét éhgyomorra, már néhány falat péksütemény is segíthet „megágyazni” a koffeinben gazdag italnak. A kávéban lévő csersavak nagyban hozzájárulnak az ital ízének, élvezeti értékének kialakításához, ugyanakkor éhgyomorra fogyasztva irritáló hatással lehetnek a gyomor nyálkahártyájára. Ha komolyabb reggelivel indítjuk a napot, az étkezés befejezése és a kávé elfogyasztása között érdemes várni 15-20 percet, hogy az emésztés beinduljon, és a kávé élénkítő hatása segítsen leküzdeni az ezt kísérő fáradtságérzést.

A közhiedelemmel ellentétben, a hosszúkávéban több koffein található, mint a rövidebb kávékban, hiszen a hosszabb ideig lefolyó forró víz több koffeint old ki az őrleményből. Ha nehezen ébredünk, érdemes tehát egy hosszú kávéval, vagy ha jobban szeretjük az intenzívebb kávéízt, akkor dupla espressóval kezdeni a napot.

Tejjel vagy anélkül?

Alapvetően saját ízlésünk dönt. Olasz, széles körben elterjedt kávéfogyasztási szokás, hogy a cappuccino, latte macchiato és egyéb tejes italok a délelőtti napszakban kívánatosak. Ez a felfogás a mai napig szerves része az olasz kávékultúrának, magyarázatuk szerint a tejes italok kiválóan passzolnak az édes reggeli péksüteményekhez. Ezt a véleményt francia barátaik is osztják, ettől függetlenül a világ egyéb tájain gyakorlatilag a nap bármely szakában fogyasztanak tejeskávékat.

A tej lágyítja a kávé ízét, és kímélően hathat a szervezetre, a gyomorra. Azonban egyes becslések szerint a Föld felnőtt lakosságának közel 70 százaléka kisebb-nagyobb mértékben érzékeny a tejcukorra. Emiatt akár már egy enyhe intolerancia esetén is éppen az ellenkező hatást válthatja ki a tejes kávénk elfogyasztása a szervezetben. Érdemes tudatosan figyelni a szervezetünk jelzéseit, és ha szükséges, laktózmentes vagy növényi tejre váltani, esetleg „feketét” inni.

Milyen reggelihez milyen kávé illik?

Ahogy minden reggel más, úgy a reggeli étkezések sem egyformák. Az egyéni ízlés persze sokat számít, de a gondosan megválasztott kávé még tökéletesebbé tehet egy már amúgy is kiváló reggelit.

A Nespresso kávészakértőjének kávépárosításai segíthetnek a menü összeállításában.

 

Gyümölcsös zabkása és Rosabaya de Colombia kávé

A gyümölcsökkel készített zabkása mellé gyümölcsös kávét kínáljunk, melyben a pirosbogyós ízjegyek kerülnek előtérbe.

 

 Vajas croissant sajttal és Cosi kávé

Egy finom reggeli vajas croissant mellé remekül illik a gyümölcsös és enyhén kekszes ízvilágú latte macchiato Cosi kávénkból.

 

Avokádókrémes piritós és Fortissio Lungo kávé

Egy szuper egészséges, ugyanakkor kissé semleges ízvilágú avokádókrémes pirítóst tökéletesen kiegészít egy karakteresebb, intenzív izvilágú Fortissio Lungo latte.

 

Tojásos reggeli zöldségekkel és Envivo Lungo kávéval

Válasszunk egy intenzív pörkölésű, karakteres, testes hosszúkávét, így ellensúlyozva és egyben kiegészítve a kissé nehezebb fogás ízeit.

 

Csokoládés fánk és Dharkan kávé

A csokis desszertekhez érdemes olyan kávét választani, amelyben a kakaó íze szintén megjelenik. Válasszunk egy karakteres pörkölésű espressót, aminek az ízét tej hozzáadásával lágyíthatjuk.

 

 

Reggeli kávékülönlegességek

Siciliano:

  • 1 kiskanál nádcukor
  • 1 evőkanál összevágott narancshéj
  • 25 ml Nespresso Ristretto kávé

A nádcukrot és a narancshéjat a csészénkbe tesszük, összenyomkodjuk. Ezután elkészítjük a tetejére a kávét.

Hong Kong-i Yuanyang:

  • 180 ml ízesítetlen fekete tea
  • 110 ml Nespresso Envivo Lungo kávé
  • 1-2 evőkanál sűrített tej

Üvegpohárban keverjük össze a fekete teát, a hosszú kávét és a sűrített tejet.

Kaiser melange: 

  • 40 ml Nespresso Roma kávé
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál méz
  • tejszínhab

A lefőzött espressóra óvatosan ráengedjük a mézzel elkevert tojássárgáját, majd tejszínhabbal díszítjük. Alternatív receptként alulra mézet, rá 25ml tej és 100ml tojáslikőr keverékét töltjük, majd a tetejére jön az espresso.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Programturizmus

InfoPont

Fodor Noel ajánlja: Csirkemell • puliszka • chilis kukorica

Glück Viktória

Találkozzunk újra Hévízen a Hévízi Bor- és Gasztrokorzón!

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben