InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Hogyan sétáltassunk a nyári melegben?

Végre beköszöntött a nyár, és vele a szabadságok, nyaralások   ideje        is.            Kicsit       szabadabb              az időbeosztás, nem kell feltétlenül a reggeli és esti sétákra szorítkoznunk a kutyánkkal töltött idő tekintetében. De mi a helyzet a hirtelen jött nyári meleggel? Hogyan érdemes ilyenkor sétálni, közös programot szervezni?

A válasz erre leginkább az, hogy sehogy. A nyári hőségben a déli órákban lehetőleg ne szervezzünk szabadtéri programot a kutyánkkal. Maga a magas hőmérséklet is komoly veszélyforrás, amely hőgutát okozhat. Idősebb vagy elhízott kutyák esetében pedig feleslegesen terheli a szívet, melynek súlyos következményei lehetnek. Továbbá a forró aszfalt megégetheti, lehorzsolhatja a kutya tappancsát.

Idős kutyák esetében fokozottan figyeljünk a sétáknál, akkor is, ha még nincs kánikula. Ha lassabban jön, liheg, álljunk meg, és azonnal vonuljunk árnyékos helyre, kezdjük őt hűteni. Mindig legyen nálunk friss víz, és ha úgy érezzük, hűtőmellénnyel, hűtőkendővel segítsünk a szervezetének a meleggel szemben.

Nyári melegben az aszfalt akár 60 °C-os hőmérsékletű is lehet! Az aszfaltból sugárzó hő miatt a talaj közelében a levegő jóval forróbb lehet, mint amilyennek mi érezzük. Ne tegyük ki a kutyánkat ilyen hőségnek, mert komolyan veszélybe sodorhatjuk az egészségét! A hőség mellett az erős UV-sugárzás is veszélyes nyáron. A kutyák ugyanúgy leéghetnek, napszúrást vagy bőrrákot is kaphatnak, ahogy mi, emberek.

A nyári hőségben, a legmelegebb órákban ildomos teljesen elkerülni a kinti tartózkodást. Vonuljunk árnyékba, és várjuk meg a késő délutáni vagy akár esti órákat, mielőtt útra kelnénk. Ez igaz a vízparti programok esetében is! Ha nem tudjuk biztosítani kutyánk számára az árnyékos, hűvös helyet, ahova elvonulhat, akkor a víz hűsítő ereje sem elég ahhoz, hogy biztonságos legyen számára.

További hasznos és érdekes tudnivalókért böngészd a Kutyabarát.hu oldalát!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben