InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Három alapvető hiba, amit kutyasétáltatás közben követ el a gazdi

Kutyasétáltatás közben sok gazdi hajlamos elkövetni olyan hibákat, melyeket talán észre sem vesz. Íme 3 alapvető hiba, mely gyakran megfigyelhető a parkokban, kutyafuttatókban!

1. NEM HAGYJÁK SZAGLÁSZNI A KUTYÁT

Sok gazdi egy határozott ritmusra halad – sétál vagy fut – kutyája pedig felvéve a ritmust szépen fegyelmezetten megy vagy fut mellette. Aztán egyszer csak megérez valamit a bokorból, a kutyus odamegy és szaglászna, a gazdi viszont elrántja onnan, mert ő sietne. Nincs azzal semmi baj, ha fegyelmet követelünk közös sport közben a kutyától, egészen addig, amíg a kutyasétáltatás nem csak ebből áll.

A kutyáknak szükségük van arra, hogy felfedezzék környezetüket, hogy szabadon szaglászhassanak, hogy feltérképezzék a terepet. Ne rángasd el a szaglászásból erőszakkal, ha együtt futtok, akkor is találj rá időt és módot, hogy „nézelődhessen” egy kicsit. A mentális egészségükhöz ez a tevékenység elengedhetetlen.

2. A KUTYA FIGYELMEN KÍVÜL HAGYÁSA

Szintén látványos és gyakran előforduló hiba, amikor a gazdi mindenre és mindenkire figyel séta közben, csak a kutyájára nem. Nincs annál szívszorítóbb látvány, amikor egy kutya áll a gazdája előtt, szájában a labdájával, a gazdi pedig csak nyomkodja a telefonját, abból fel sem pillantva. És ez nemcsak szomorú, de veszélyes is lehet! Amikor esetleg valamilyen veszélyforrás előkerül a semmiből (pl. ismeretlen eredetű étel a bokorban, támadó kutya) akkor a gazdit ez olyan váratlanul éri, hogy szinte alig tud rá reagálni. Kutyasétáltatás közben igenis legyünk ott fejben, figyeljünk a kutyára és környezetére!

3. NEM MEGFELELŐ FELSZERELÉS KIVÁLASZTÁSA

Nyakörv vagy hám, flexi vagy fix póráz? Sokszor nem egyszerű megtalálni a megfelelő felszerelést, de nagyon fontos. A szoros és a túl laza nyakörv vagy póráz veszélyes lehet, mindig a kutyára tökéletesen passzolót kell választani. A biztonságos kutyahám és nyakörv túlzás nélkül életet menthet. Ha egy laza nyakörvből például a kutya ki tudja húzni a fejét, és esetleg még nem hívható be, akkor annak könnyen baleset lehet a vége.

A legtöbb városi kutya számára a séta a nap fénypontja. A sétaidő egyet jelent a gazdival, a játékkal, a mentális, szociális és fizikai igények kielégítésével. Neked csak 1-2 óra naponta, de a kutyádnak ez jelenti a nap fénypontját. Nem mindegy tehát, hogyan töltöd ezt az időt vele. Sétáljatok sokat, sétáljatok jól, sétáljatok „fejben” is együtt!

További információk:

Kutyabarát.hu

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Így szoktasd kutyádat az autóhoz

Zalai Mariann

Te is kutyabarát, mi is kutyabarát!

InfoPont

Az a szívet melengető kutyaszeretet, az!

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben