InfoPont Ajánló Magazin
Ajánló

Hamarosan kezdődik a 32. Művészetek Völgye! 

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja. idén már  2000-nél is több lehetőség közül válogathatnak a látogatók: új és megújult zenei helyszínek, még több színház és gyerekprogram, irodalom és kiállítás tölti meg élettel július 21. és 30. között Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend udvarait.

A Művészetek Völgye idén is igazi művészeti Mekka lesz, ahol a koncertek mellett a fesztiválozók különféle színházi előadásokat nézhetnek meg, irodalmi programokon, beszélgetéseken, workshopokon, jógán és biciklitúrán vehetnek részt vagy elmerülhetnek a kézműves vásár forgatagában.

Ízelítő a programból

A Panoráma Színpadon lép fel a Quimby, akik három év után térnek vissza Kapolcsra, a Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal a fesztiválon is bemutatja A Dal a miénk 2.0: Új dalokkal újratöltve c. műsorát, itt ünnepli 10. születésnapját a Bagossy Brothers Company, izgalmas, „Völgy Special” show-val készül a 20 éves Punnany Massif, de velünk lesz még a Carson Coma, a Bëlga, az Aurevoir., Blahalouisiana, a Bohemian Betyars, a Budapest Bár, a Csaknekedkislány, az Elefánt, az Esti Kornél, az Irie Maffia, a hiperkarma, a Margaret Island, a Lóci Játszik és a Vad Fruttik is.

A vigántpetendi Cirque du Tókertben lép fel többek között Zorán, Dés László és Kern András, valamint a 30 éves Danubia Zenekar is. A Recirquel újcirkusz-társulat Solus Amor című előadásával érkezik, a Duda Éva Társulat Mirror című darabját hozza el, a Feledi Project-től pedig a Car(wo)men című táncszínházi előadást láthatjuk majd. A Cirque du Tókertben minden nap új trükköket tanulhatunk a Firebirds társulat tagjaitól a kézenállástól kezdve a zsonglőrködésig.

Új és megújult helyszínek

Az idei Művészetek Völgyében több új, illetve megújult udvarral találkozhatnak a fesztiválozók. A legizgalmasabb és legfrissebb előadókkal vár Taliándörögd új zenei helyszíne, a Lőtér, amely a Völgy második legnagyobb koncertterével és olyan fellépőkkel készül, mint az osztrák Cari Cari, a Mörk, Hundred Sins, a 4S Street, a búcsúzó Cloud9+, a Random Trip, a Hollandiából érkező Slagwerk den Haag, a 30. születésnapját ünneplő Anima Sound System és itt adja utolsó koncertjét a Middlemist Red is.

A Völgy ikonikus helyszíne a Kőbánya Udvara idéntől, Póka Egon előtt tisztelegve a Póka Udvar nevet viseli majd, ahol a névadóra emlékezve hangos élőzenével telik meg az udvar továbbvíve örökségét. Ennek megfelelően itt teret kapnak az ifjú tehetségek és a legendák is. Itt lép fel többek közt a godfater., a The Pontiac, Áron András & The Black Circle Orchestra és az idén 20 éves PASO is. A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával létrejött helyszínen napközben PIM buszmegállóval és az Alkotóművészeti Igazgatóság művészeti programjaival várják az irodalmi kalandozókat, a bátran alkotókat, a vájtfülűeket és a zenélni vágyó tanulókat.

Négy év után visszatér Kapolcsra a Néprajzi Múzeum. A múzeum a Művészetek Völgyében egyedülálló kollekciójára alapozva egyfajta „múzeumsűrítményt” kíván létrehozni: ízelítőt ad az aktuális, színes időszaki kiállításokból és a múzeumban felhalmozott tudáskészletből, összesűrítve időt és teret, egyszerre mutatva meg a jelen és távoli korok és kultúrák kincseit. A friss gyűjteménygyarapodás válogatása, Erdős Kamill romológus érzékeny fotói, a Szöuli Történeti Múzeum ősszel nyíló budapesti kiállítása, az ott debütált, két diáklány napját közel 100 év különbséggel bemutató Egy napom című tárlat, vagy dél-amerikai indiánok egy kortárs brazil fotográfusnő szemével – ezek a témák és a kapcsolódó történetek mind felvillannak a Néprajzi Múzeum kapolcsi helyszínén, gyerekfoglalkozásokkal és kurátori beszélgetésekkel.

Szintén visszatérő régi-új helyszín lesz a MókusKert Udvar, amelynek Szirtes Edina Mókus lesz az udvarhölgye, aki arra invitál mindenkit a Völgy legapróbb udvarában, hogy a zene és az irodalom segítségével kapcsolódjanak össze egy elgondolkodtató, inspiráló közegben. A kapolcsi udvarban lesznek élőzenei podcastok, PajtaSzínház, jammelések és természetesen koncertek is.

A Közlekedési Múzeum is először lesz jelen a Völgyben: egy különleges retró busszal érkeznek majd a fesztiválra, amely koncerteknek is helyet ad majd.

A Művészetek Völgyében immáron hagyomány, hogy a nyitónapot saját előadás premierjével ünneplik. Idén Goldoni Mirandolina című darabja debütál majd a taliándörögdi Színház Színpadon. A Mirandolina kegyeiért vívott harcról szóló darabban láthatjuk majd Szulák Andrea, Szemenyei János és Laki Péter játékát is. A színház népszerűségének köszönhetően pedig egy új helyszínnel is bővül a fesztivál: a mindig teltházzal működő taliándörögdi Színház Színpad mellett mostantól a Színház Színpad Templom is várja a színházrajongókat. Az új helyszín lehetőséget ad arra, hogy bensőségesebb, közvetlenebb kapcsolat alakuljon ki a nézők és a színészek között.

Szintén Taliándörögdön találjuk meg az Egyetemi Udvart, amely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak és tanárainak együttműködésével jött létre. A programok során az ország fiatal művészei, zenekarai mutatkoznak be, a Völgylakók pedig a koncertek mellett zenei és táncos workshopokon, interaktív előadásokon is részt vehetnek.

A Harcsa Veronika Udvar új helyszínen, a természethez még közelebb, a Malompartra csalogatja a fesztiválozókat. Az udvarban olyan előadók játszanak majd, mint az Analog Balaton, Barkóczi Noémi, Ester Wiesnerova, a Modern Art Orcheastra, a Jazzbois, a Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duó és a Karaván Família.

A jazzrajongók idén még egy helyszínnek örülhetnek, ugyanis saját udvarral jelentkezik a Magyar Jazz Szövetség is, akik itt szervezik meg a hazai jazz élet legrangosabb eseményét, a Magyar Jazz Ünnepet is. A különleges alkalomra a Szövetség egy hatnapos programmal készül felsorakoztatva a hazai színtér színe-javát, de készülnek ismeretterjesztő előadásokkal és pódiumbeszélgetésekkel is.

A családoknak szól az új, kapolcsi Családi Kultúrtér, amely a patak partján kínál minőségi családi feltöltődést a família minden tagjának. Bábelőadások, zenék és zenés mesék, kézműves foglalkozások, környezetvédelmi és természetismereti programok, játéksarok várja a gyerekeket, a szüleiknek pedig gyerekneveléssel és irodalommal kapcsolatos beszélgetésekkel és koncertekkel készülnek.

A teljes programot itt találjátok: 

muveszetekvolgye.hu

Forrás: muveszetekvolgye.hu

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Több tucat program, többszáz hazai és világsztár idén nyáron is a Balatonnál!

Glück Viktória

Ne maradj otthon! Itt a júliusi Programturizmus-válogatás

InfoPont

Programturizmus – Szeptember

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben