InfoPont Ajánló Magazin
Balaton

Hajózási etikett válogatás

A vitorlás sport Angliából terjedt el az egész világon, erősek a hagyományai, a tradíciók őrzése tulajdonképpen a „játék” része. Ezért az illemszabályok jórészt az angol észjárást követik, amelyek egy része nekünk talán idegen, de ne felejtsük el, hogy mögöttük évszázados a tapasztalat.

A szokások egy része beépült a hajózási előírásokba is, más részük íratlan szabály. Be nem tartásukért nem jár büntetés, de követésük sportemberi kötelesség. Adjuk meg a módját a hajózásnak, legyen ünnep a vitorlázás! Válogatásunkban azok számára adunk tanácsokat, akik csupán utasként vesznek részt ebben a csodálatos kalandban.

A hajók környezetében és a vízparton, vízen, kikötőben való tartózkodás írott és íratlan szabályai

 1. A kapitány engedélye nélkül a fedélzetre lépni nem illik.
 2. Ha a fedélzetre lépünk, először a hölgyeket üdvözöljük, megvárva, míg ők nyújtanak kezet, azután üdvözöljük a férfiakat, lehetőleg kor szerinti sorrendben.
 3. Fedélzetre csak puhatalpú cipőben lépjünk, amelynek fehér vagy világos színű a talpa!
 4. Kikötőbe befutni vagy kifutni, íme az angol módi: férfiak, nők fehér ingben sötétkék sortban, fehér, barna vagy sötétkék cipőben. (Kint a vízen aztán jöhet a fürdőnadrág vagy az “ádámkosztüm”.)
 5. Ha a kapitány asztalához ülünk, viseljünk inget!
 6. Régen, amikor még minden hajó ismerte a másikat – hisz oly kevés hajó volt -, illett egymás mellett elvitorlázva üdvözölni a másikat. Ez akkor a lobogó félárbocra eresztésével történt, a zászlórudat kivették és vízszintesen tartották, míg a másik elhaladt mellettünk. Manapság egy kézfeltartással helyettesítjük ezt. Illik odanézni és jobb kezünket feltartani. Jó barátainkat zászlóval üdvözölhetjük.
 7. Ha látjuk, hogy a másik hajónak gondja-baja van, illik felajánlani segítségünket. Ha veszélyben van, akkor ezt kötelező megtenni!
 8. Éjszakai vitorlázásnál nem illik erős reflektorral a másik hajót elvakítani.
 9. Ha hajó érkezését észleljük, és mi biztonságosan parthoz vagyunk kötve, illik segíteni kötelet elkapni, hajó orrát megtartani, egyáltalán minden módon jelezni segítő szándékunkat.
 10. Szomszéd hajóra és legénységre megjegyzést tenni nem ildomos.
 11. Kikötőben este 10 és reggel 8 óra között nem illik hangoskodni, motort feleslegesen járatni, hi-fi berendezést hangosan hallgatni.
 12. Kikötőben pumpálós WC-t használni nem szabad.
 13. Hulladékot, szennyező anyagokat a vízbe dobni bűn a természet és mások ellen is.
 14. Ha “befolyásolt” állapotban vagyunk, ezt kiabálásokkal ne hozzuk mindenki tudomására.
 15. Ha a hullámos vízen “a halakat kell etetni”, a szél alatti oldalon tegyük azt. Dohányosoknak sem illik szél felöli oldalon hamuzni.
 16. Ha egy hajón többen vagyunk, nem illik a kabin bejáratában tartózkodni.
 17. Hajón a zugevés, zugivás nem illendő. Először mindig a kormányost lássuk el étellel, itallal.
 18. Adjuk meg a tiszteletet a klasszikus fahajóknak, segítsük őket a kikötőkbe, mert ezek nagyobb hagyományos sporttörténeti értékeket képviselnek egyediségükkel. Nehezebben manőverezhetőek, némelyikükben még motor sincs.

A cikkünket Tuss Miklós, 2011 vitorlazas.hu összeállításának felhasználásával készítettük.

Olvass bele magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Hurrá! Megérkezett az első hajó Balatonfüredre, kezdetét vette a 176. szezon!

Glück Viktória

Rengeteg újdonsággal vár a Balatoni Hajózás

Glück Viktória

Rengeteg újdonsággal vár a Balatoni Hajózás

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben