InfoPont Ajánló Magazin
ajánló 2Balaton

Balatoni hajónaplók – Generációkon át a BAHART-nál

A 175. jubileumi hajózási szezon tiszteletére, a „Tradíció és Modernizáció” jegyében Balatoni hajónaplók címmel hoztunk nektek történetet. Gyertek, szálljatok fel velünk a fedélzetre erre a virtuális utazásra, és fedezzétek fel
a hajózás rejtett titkait! Ez alkalommal Németh Zsolttal, az idén 130. születésnapját ünneplő Kelén nosztalgiahajó kapitányával készítettünk egy interjút.

Mióta dolgozol a Balatoni Hajózási Zrt-nél?
1983. augusztus 1-én jelentkeztem felvételre a Társasághoz, melyet akkor MAHART Balatoni Hajózási leányvállalatnak hívtak.

Miért ezt a hivatást választottad magadnak?
A legegyszerűbb válasz talán, hogy biztos a véremben volt, hiszen a nagyapám is hosszú évtizedeket töltött el a vállalatnál, szelte a Balatont különböző hajókon és hajóparancsnoki posztból vonult nyugdíjba. Kisgyerekként többször hallottam tőle kedvenc hajójáról a Tündéről, amelynek elsüllyesztésében és helyreállításában is részt vett, amikor a II. világháborúban a visszavonuló német csapatok felrobbantása elől így mentettek meg több hajót is. Ezen kívül a középiskolás éveimet
Balatonfüreden töltöttem, és ha ősszel vagy tavasszal a nagymamámat szerettem volna meglátogatni Siófokon, kézenfekvő volt, hogy a menetrendi hajójáratokat vegyem igénybe. Sokszor fordult elő, hogy csak egyedüli utas voltam, ilyenkor persze próbáltam beszélgetni a személyzettel, kérdezgettem őket a hajós életről, és azt hiszem ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy érettségi után én is szeretnék ebbe a közösségbe tartozni.

Milyen hajóknak voltál a kapitánya, illetve jelenleg melyik a „Te hajód”?
A balatoni flotta szinte valamennyi hajóján megfordultam valamilyen beosztásban, vízibuszoktól a katamaránokig, beleértve azokat a hajókat is, amik ma már egyáltalán nem, vagy máshol teljesítenek szolgálatot. Jelenleg a flotta nagy Öregének, a 130 éves Kelénnek vagyok a kapitánya. Megtiszteltetés számomra, hogy vezethetem, mert úgy gondolom, hogy ez a hajó minden hajós számára nagy kihívás.

Milyen élmények fűznek a Balatonhoz, a hajózáshoz?
Felemelő élmény volt például, amikor 1996-ban a hajózás 150. évfordulóján az akkori zászlóshajó, a Beloiannisz kormányánál állhattam és a felsorakozó hajók előtt elkormányozhattam. A lányom az első lépéseit a Siófok katamarán kormányállásában tette meg. Az első hajóparancsnoki beosztásom az Ederics motoroson volt, amikor a fiam még olyan pici volt, hogy a kormányállási székből csak úgy látott ki, hogy 3 párnát raktunk alá, de mégis Badacsonytól Keszthelyig kormányozta a hajót.

Mondhatjuk, hogy nálatok már-már családi hagyománynak számít a BAHART-nál dolgozni?
A feleségemmel ugyanazon a napon felvételiztünk a vállalathoz. Persze el kellett telnie pár évnek mire megismertem és összekötöttük az életünket, de ugyanúgy, mint én, azóta is a cég dolgozója. Az első hajós esküvő a mi nevünkhöz fűződik, mondhatni ezzel egy hagyományt teremtettünk. A gyerekeim életének mindig is szerves része volt a hajózás. Próbáltam minél több időt velük lenni, de bizony a hajós élet nem minden esetben családbarát. Feleségemmel úgy próbáltuk megoldani, hogy amikor csak tudta, elhozta őket arra a hajóra, amelyiken épp szolgálatot teljesítettem. A lányom a mai napig szívesen emlékszik vissza a Kelénen töltött születésnapi bulikra, a fiam pedig, ha mód nyílt rá, sokszor akár több napig is velem volt. Így nem csoda, hogy az egyetem elvégzése után szintén a cégnél kötött ki és jelenleg is a marketing osztályt erősíti munkájával. A fiam amikortól lehetősége adódott, a nyári szünetekben munkát vállalt itt, egy nyarat még a Kelénen is dolgozott az irányításom alatt. A felsőfokú tanulmányai után már más irányt vett az élete, de úgy gondolom életre szóló tapasztalatokat gyűjtött az itt eltöltött idő alatt. A gyerekeim gyakorlatilag ezt az életformát képviselve nőttek fel, és nagyon remélem, hogy még az unokáim is megtapasztalhatják a hajózás szeretetét és szépségeit.

InfoPont Magazin

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Karácsony előtti nyüzsgés Badacsonyon

Glück Viktória

Balatoni teraszos hangulatban

InfoPont

Legszebb kilátással a Badacsonyra!

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben