Hasznos
FILMNeked – Nyughatatlan özvegyek
  • 2018. december 6.

A legtökösebb özvegyek gyülekezete

November végén került a mozikba Steve McQueen legújabb filmje, a Nyughatatlan özvegyek (Widows). Az alkotás nem kevés hollywoodi kalibert sorakoztat fel és egészen egyedi forgatókönyvvel dolgozik, így joggal számíthatunk a blockbuster besorolásra. Lássuk is a részleteket!

Chicagói hajsza

Lángoló konténerek, szemét, szegénység, erőszak és a politikai befolyásért szóló véres küzdelem. Nem egy harmadik világbeli háborús övezetben vagyunk, hanem napjaink Chicagójában, ahol négy nő titkos szövetséget köt, hogy életüket mentve igazodjanak ki a farkasok uralta városban. A hölgyekben nincsen semmi közös, csupán annyi, hogy maffiatag férjeik meghaltak, s azok ellenségei az adósságot most rajtuk követelik. Nem kisebb nevek tűnnek fel a vásznon, mint Colin Farrell, Liam Neeson, John Bernthal, Daniel Kaluuya, vagy éppen az Oscar-díjas Viola Davis. Aki arra számított, hogy ez A Női szervekhez hasonló egymásbaborulós, bénázós vígjáték lesz, azt most kell kiábrándítsam, hiszen a film megkapta a tizenhatos besorolást, illetve Liam Neeson neve biztosíték arra, hogy ütős akció-elemek szem-és fültanúi lehessünk.

Adott a történet, ahol a feleségeknek nincs idejük gyászolni, hiszen a saját bőrüket kell menteniük. Noha a film bizonyos helyeken betekintést ad Veronica (Viola Davis), Linda (Michelle Rodriguez) és Alice (Elizabeth Debicki) bűnnel és szenvedéllyel átitatott életébe, a sztori egyértelműen thriller alapokra épül. A hölgyek férjeik nyomdokaiba lépnek, hogy az egyik kerületi jelölt, Tom Mulligan (Colin Farrell) házából rabolják el azt a temérdek pénzt, amitől soraik rendezését remélik. Férfiként kell gondolkodniuk, férfiként kell bírniuk a fizikai és lelki megterhelést, de egy dolog mégis a kezükre játszik, hiszen ahogy egyikőjük fogalmaz: „senki nem hiszi, hogy van merszünk ezt megcsinálni”. Az egész akció lelke, a film főszereplője, Veronica, aki rájön, férje mégsem halott, megölette társait, és egy másik nőtől van már gyermeke. Az ő lelki megterheltsége szinte már elviselhetetlennek tűnik, de szerencséjére szívósságban néhai férjére hajaz, így sikerül a pénzrablás.

Ugyan a film abszolút nem érzelgős, kifejezetten mély, tartalomdús jeleneteket is tartogat számunkra, melyek méltán elgondolkoztatják a nézőket. Érdekes alkotás, erősen javasolt!


– Golács Réka Emese

happy wheels