InfoPont Ajánló Magazin
InfoPontKiemelt tartalom

Fényorgia a Nemzeti Galériában – megjelent az „Ébred a Város”

Alig több mint egy hete forgatta fel Budapestet egy különleges art kollaborációval JumoDaddy, Lábas Viki, MC Kemon, a Light Positive csapata és a Rockstar Photographers krúja. A Nemzeti Galériában megrendezett látványos fényshow a város számos pontját beragyogta – most pedig itt a végeredmény: az Ébred a város című dal és a hozzátartozó videoklip, amely a karantén utáni újraindulást ünnepli.

Az egész történet Bereczki Károlytól, a Light Positive nevű rendezvénytechnikai cég vezetőjétől indult még áprilisban. Mivel a vírushelyzet számukra is teljes, azonnali leállást hozott, úgy gondolta, kihasználja a lehetőséget, hogy egy monumentális, művészeti ágakon átívelő együttműködést hozzon létre, amire a hétköznapi darálóban nem lenne lehetősége.

Szerettem volna egy olyan megmozdulást, ahol az emberek felé azt közvetíthetjük, hogy enneknmár nemsokára vége. Ez az én esetemben nyilván egy fényshow formájában fogalmazódott meg, egy olyan központi helyen, aminek van valamilyen szimbolikája.

Bereczky Károly

Milyen szempontokat kellett figyelembe venni a klipben látható fénytechnika megtervezésénél? Mennyi időbe telt, amíg összeállt a teljes projekt?

Április elején jött az ötlet és június 29-én volt a forgatás, de ezt sok minden befolyásolta, legfőképp az időjárás, ami miatt többször is el kellett halasztanunk. Az alapötlet megszületése után a következő lépés a JumoDaddy-vel való telefonbeszélgetés volt. Ezután a helyszín kiválasztására került sor, ami egy hosszadalmasabb folyamat eredménye lett. Eközben már voltak zenei ötletek, amik természetesen befolyásolták a látvánnyal kapcsolatos elképzeléseket is, ugyanakkor részemről is megfogalmazódtak kérések, bár ez leginkább csak annyi volt, hogy minél veretősebb, annál jobb. Szerencsére JumoDaddy munkáit ismerve ez nem volt egy teljesíthetetlen kérés. Miközben a helyszín véglegesedett – és csatlakozott a projekthez Kálló Péter operatőr (Rockstar Photographers), Lábas Viki és Mc Kemmon is – megkezdődött a set-up kialakítása, amely során a meglévő elképzeléseinket és a Galéria építészeti adottságait, lehetőségeit ötvöztük.

Itt jött a képbe JumoDaddy, aki egy nagyon húzós tracket készített, ami dinamikájában tökéletesen reflektál a vérpezsdítő látványra, hangulatában pedig ténylegesen felébreszti a várost. Lábas Vikit (Margaret Island) és MC Kemont (Irie Maffia) hívta segítségül, a közös munkáról pedig a következőképp mesélt:

Kemonnal és Vikivel is dolgoztam már, és valahogy beugrott, hogy ők még soha nem szerepeltek közös dalban. Viki hangja nagyon jól ellenpontozza Kemon karcosságát, és együtt a kettő teszi számomra igazán színessé a dalt. Egy nagyon laza hangulatú, de annál termékenyebb napot töltöttünk Fonyódon Vikiék házában. A szöveg is itt született meg, ekkor még a karantén végén jártunk, és nagyon vártuk a nyitást, és hogy valóban átélhessük, milyen lesz, amikor majd tényleg ébred a város.

MC Kemont is megkérdeztük, mi volt az első gondolata, amikor megtudta kikkel fog együtt dolgozni:

Gáspárral (JumoDaddy) sokat zenélek együtt, például az Irie Maffiában, de a szólócuccaiban is dolgoztunk már közösen. Vikivel pedig valahogy úgy hozta a sors, hogy nem szerepeltünk még közösen egy dalban sem, pedig nagyon kedveljük egymás munkásságát, és jammeltünk már közösen például a Random Tripen. Nagyon örültem, hogy ez most így összejött.

Mi fogott meg leginkább, ebben a projektben?

Az énekes részeket Fonyódon, Vikiék nyaralójában és mobilstúdiójában dolgoztuk ki és rögzítettük. Egy nagyon intenzív, dolog nap volt egy kis bulival keverve, ezt nagyon élveztem.

Az egyedülállóan látványos, grandiózus videót a Magyar Nemzeti Galériában forgatták, a helyszínt a Light Positive csapata 100 db mozgófejes, zenére programozott intelligens lámpával világította be.

A történet szerint JumoDaddy, Viki és Kemon egy szupertitkos buliba érkezik az üres Galériába, aminek egészen a tetejéig jutnak, miközben akkora party-t csapnak, hogy az egész várost felrázzák vele. A különleges, káprázatos estét a Rockstar Photographers teljes csapata dokumentálta, ebből hat operatőr csak a forgatással foglalkozott. Számos szögből örökítették meg Budavári Palota kivilágítását, aminek legfőbb nehézségét az okozta, hogy rövid ideig voltak ideálisak a fényviszonyok.

Azért is örültünk a felkérésnek, mert bár minket szerencsére kevésbé érintett a válság, nekünk továbbra is megmaradtak a munkáink, de a vizuális szakmában dolgozóknak a nagyrésze nem ilyen szerencsés. Hiszen a fotósok, videósok főképp az elmaradt rendezvényeken, fesztiválokon, koncerteken, esküvőkön dolgoznak. Erről kevés szó esett sajnos és örülünk, hogy képviselhetjük a szakma részét ebben. – mesélte Kálló Péter.

A zeneipar legkülönfélébb szereplőinek art kollaborációjaként született meg tehát az Ébred a város, ami elképesztő látvánnyal és pörgős beatekkel ünnepli Budapest újranyitását!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Parov Stelar az ‘electro swing’ stílus elsőszámú úttörője hamarosan ismét hazánkban koncertezik

Glück Viktória

Új dalokkal és közös kampánnyal várja Budapest Parkos koncertjét a 30Y és az Esti Kornél

Glück Viktória

BULINeked – Feel the rythm of November

Zalai Mariann

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben