A február, a karneválok, és a farsang ideje is – azonban ezt minden ország egy kicsit máshogy ünnepli, mind szokásokban mind az étkezésben. Összeszedtük a kedvenceink:
A telet és a „gonosz-démonokat” tradícionálisan, ilyen-olyan stílusú maszkokban, karneválokon mulatva űzik el az emberek. De, ahogyan a karácsony sem teljesen egyforma minden országban, úgy a farsangi szokások sem. Milyen is lenne, ha mindenki ugyanúgy ünnepelne, hiszen a változatosság gyönyörködtet, nem igaz?
Oroszország
A nagyböjt előtti utolsó héten ünneplik Oroszországban az ún. Maslenitsa-t. Palacsinta hétnek vagy „sajthétnek” is hívják. A Maslenitsa alapvető eleme az bliny orosz palacsinta, (ez egy pufók amerikai palacsintára hasonlít a legjobban). Kerek és aranyszínű, de csak olyasmivel készül, amelyet az ortodox hagyományok megengednek: vaj, tojás, tej (az ortodox nagyböjt szerint a húsfogyasztás egy héttel a tej- és tojásfogyasztás előtt szűnik meg).
Anglia
A Palacsinta Nap vagy húshagyókedd a húsvét előtti 41. napra eső kedd – a nagyböjt előestéje. Ez az utolsó lehetőség mindenféle ételek fogyasztására, a bőséges étkezés ugyanis nagyböjtben tilos. Tehát a házban megmaradt tojásokból, vajból, zsírból palacsintát készítettek, ezért ezt a napot Palacsinta Napnak nevezték.
Görögország
A farsangi szezont a görögöknél Apokriés-nek hívják vagyis „búcsú a hústól”. Az időszak egyik legnevezetesebb eseménye a Tsiknopémptẽ, melynek során az emberek még élvezhetik a marhasültet a tavernákban vagy szeretteik társaságában. A „rituálét” megismétlik következő vasárnap. Az ezt követő héten ami az utolsó nagyböjt előtt és a neve sajthét, ilyenkor már nem szabad húst enni, de tejterméket igen. A nagyböjt a „Tiszta hétfővel” kezdődik, mely a „Sajt vasárnapot„ követi.
Hollandia
Hollandiában a farsang neve Vastenavond vagy Vastelaovend(j), melyet leginkább a déli tartományokban ünnepelnek, Limburgban és az Észak-Brabant részeken. Hagyományosan a hamvazószerdát megelőző vasárnaptól keddig ünneplik. A farsangi szokások városról-városra változnak, de gyakoriak a parádék, a felvonulás hercegi kísérettel valamint a farmer esküvő (boerenbruiloft),és a hering evés.
Magyarország
Az emberek, hogy felkészüljenek a hosszú böjtre, szinte kötelezően ettek-ittak. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni. Hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is. A farsang utolsó napja húshagyó kedd, és a másnap, hamvazó szerda, már a nagyböjt első napja. Ezt egy napra felfüggesztve, torkos csütörtökön elfogyasztották az összes maradék ételt (mai modern verzióban az éttermek kedvezményekkel várják a vendégeket egy kiadós lakmározásra).