InfoPont Ajánló Magazin
ÉletmódInfoPontKiemelt tartalom

Ezek a legabszurdabb karácsonyi szokások a világban

Ha már mindannyian megbirkóztunk a korán sötétedéssel, a szeles idővel és testiekben, lelkiekben is berendezkedtünk a télre, csupán egy dolog maradt hátra az évben: a K-A-R-Á-C-S-O-N-Y! Sokan az ajándékok miatt várják, még többen pedig az ünnepi készülődéshez kapcsolt illatokat, s magát a karácsonyi hangulatot jelölik meg a leg-leg élményként. Bárhogy is legyen, az év legnagyobb keresztény ünnepe mindenkit megérint, és valahogy arra késztet bennünket, hogy: próbálkozzunk. Erősen. Egyesítsük hát szupererőnket és hozzuk a legjobb formánkat legyen szó dekorálásról, a tökéletes fa kiválasztásáról, programokról, vagy éppen a konyhában való tüsténkedésről!

Nálunk a bejgli, Nálatok más…?

Nincs két egyforma karácsony egy nemzeten belül sem, viszont egészen érdekes szokásokra lelhetünk, ha szétnézünk a nagyvilágban. Összegyűjtöttük a legabszurdabb és egyben legviccesebb szokásokat, mendemondákat!

Ukrajnában például sok helyen pókhálókkal és műanyag pókokkal díszítik a karácsonyfákat. A Halloweent idéző hagyomány egy népmeséből ered, amelynek főszereplője egy szegény asszony, akinek nem volt pénze díszes karácsonyfát állítani, s karácsony reggelén felébredve azt tapasztalta, hogy a fenyőt pókok szőtték be. Másik vicces nemzet a görögöké, akik azt tartják, a Föld mélyén gonosz manók élnek, akik karácsonykor a földre jönnek az embereket bosszantani: a házban szörnyű ramazurit csapnak, törnek – zúznak, eleszik az emberek elől az ínycsiklandó karácsonyi ételeket. Ezért távol kell őket tartani a háztól, és mivel a tűztől nagyon félnek, a házi tűzhelyben a láng soha nem aludhat ki. A pizza őshazájában, Olaszországban a gyerekek nem virgácsot, hanem széndarabokat kapnak, s a Mikulás ajándékot Befana, a jószívű boszorka hozza, aki karamellával és egyéb nyalánkságokkal látja el a lurkókat.

A svédeknél ekkor a vicces fogadásoké a terep: Gavle város főterén többéves hagyományként állítanak szalmából készült kecskét. Karácsony éjszakáján a kecske azonban kigyulladt, és leégett. A városlakók azóta minden évben megépítik a kecskét, majd minden évben megpróbálják azt felgyújtani. 2011-ig a kecske 25 alkalommal vált a lángok martalékává. A különös hagyomány annyira izgatja a közérdeklődést, hogy a fogadóirodákban már téteket is lehet tenni rá, hogy az építmény túléli-e a karácsonyi időszakot. Amerikában  savanyú uborkát idéző műanyag díszt akasztanak a karácsonyfára a klasszikus karácsonyfadíszek mellé. A polgárháború idején, John C. Lower nevű közlegény a börtönben sínylődve az éhhaláltól tartva könyörgött egy darab ételért karácsony estéjén. A hiedelem szerint csupán egy darab savanyú uborkát kapott, de ez megmentette az életét. Nyelvrokonainknál, a finneknél 24-én a reggelinél az egész család körbeüli az asztalt: hagyományosan fahéjas tejberizs a reggeli, amelybe egy szem mandulát rejtenek. Aki ezt megtalálja, nagyon szerencsés lesz a jövő évben – ha pedig fiatal lány az illető, akkor közeli férjhezmenetelre számíthat.

Tudtad?

Aki Kanadában a Mikulásnak szeretne írni, annak tudnia kell a pontos irányítószámot. A megoldás nem más, mint a H0H 0H0, mely egy létező kanadai irányítószám. Bár a legtöbb ide küldött levél pontos cím hiányában a postán marad, az elmúlt 30 évben a kanadai posta önkéntesei válaszolnak a levelet küldő gyerekeknek, akiknek saját nyelvükön, sőt akár Braille-írással kívánnak kellemes ünnepeket.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

FOLYTATÓDIK AZ ADVENTI PROGRAMSOROZAT! A II. HÉTVÉGÉN (december 4-5.) ÚJABB ÜNNEPI PROGRAMOKKAL ÉS AJÁNLATOKKAL!

Glück Viktória

Christmas beauty – Szépségtippek karácsony előtt

Glück Viktória

Végre lesz idő olvasni! – Karácsonyi könyvajánló

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben