Életmód
Ezek a legabszurdabb karácsonyi szokások a világban
  • 2018. november 27.

Ha már mindannyian megbirkóztunk a korán sötétedéssel, a szeles idővel és testiekben, lelkiekben is berendezkedtünk a télre, csupán egy dolog maradt hátra az évben: a K-A-R-Á-C-S-O-N-Y! Sokan az ajándékok miatt várják, még többen pedig az ünnepi készülődéshez kapcsolt illatokat, s magát a karácsonyi hangulatot jelölik meg a leg-leg élményként. Bárhogy is legyen, az év legnagyobb keresztény ünnepe mindenkit megérint, és valahogy arra késztet bennünket, hogy: próbálkozzunk. Erősen. Egyesítsük hát szupererőnket és hozzuk a legjobb formánkat legyen szó dekorálásról, a tökéletes fa kiválasztásáról, programokról, vagy éppen a konyhában való tüsténkedésről!

Nálunk a bejgli, Nálatok más…?

Nincs két egyforma karácsony egy nemzeten belül sem, viszont egészen érdekes szokásokra lelhetünk, ha szétnézünk a nagyvilágban. Összegyűjtöttük a legabszurdabb és egyben legviccesebb szokásokat, mendemondákat!

Ukrajnában például sok helyen pókhálókkal és műanyag pókokkal díszítik a karácsonyfákat. A Halloweent idéző hagyomány egy népmeséből ered, amelynek főszereplője egy szegény asszony, akinek nem volt pénze díszes karácsonyfát állítani, s karácsony reggelén felébredve azt tapasztalta, hogy a fenyőt pókok szőtték be. Másik vicces nemzet a görögöké, akik azt tartják, a Föld mélyén gonosz manók élnek, akik karácsonykor a földre jönnek az embereket bosszantani: a házban szörnyű ramazurit csapnak, törnek – zúznak, eleszik az emberek elől az ínycsiklandó karácsonyi ételeket. Ezért távol kell őket tartani a háztól, és mivel a tűztől nagyon félnek, a házi tűzhelyben a láng soha nem aludhat ki. A pizza őshazájában, Olaszországban a gyerekek nem virgácsot, hanem széndarabokat kapnak, s a Mikulás ajándékot Befana, a jószívű boszorka hozza, aki karamellával és egyéb nyalánkságokkal látja el a lurkókat.

A svédeknél ekkor a vicces fogadásoké a terep: Gavle város főterén többéves hagyományként állítanak szalmából készült kecskét. Karácsony éjszakáján a kecske azonban kigyulladt, és leégett. A városlakók azóta minden évben megépítik a kecskét, majd minden évben megpróbálják azt felgyújtani. 2011-ig a kecske 25 alkalommal vált a lángok martalékává. A különös hagyomány annyira izgatja a közérdeklődést, hogy a fogadóirodákban már téteket is lehet tenni rá, hogy az építmény túléli-e a karácsonyi időszakot. Amerikában  savanyú uborkát idéző műanyag díszt akasztanak a karácsonyfára a klasszikus karácsonyfadíszek mellé. A polgárháború idején, John C. Lower nevű közlegény a börtönben sínylődve az éhhaláltól tartva könyörgött egy darab ételért karácsony estéjén. A hiedelem szerint csupán egy darab savanyú uborkát kapott, de ez megmentette az életét. Nyelvrokonainknál, a finneknél 24-én a reggelinél az egész család körbeüli az asztalt: hagyományosan fahéjas tejberizs a reggeli, amelybe egy szem mandulát rejtenek. Aki ezt megtalálja, nagyon szerencsés lesz a jövő évben – ha pedig fiatal lány az illető, akkor közeli férjhezmenetelre számíthat.

Tudtad?

Aki Kanadában a Mikulásnak szeretne írni, annak tudnia kell a pontos irányítószámot. A megoldás nem más, mint a H0H 0H0, mely egy létező kanadai irányítószám. Bár a legtöbb ide küldött levél pontos cím hiányában a postán marad, az elmúlt 30 évben a kanadai posta önkéntesei válaszolnak a levelet küldő gyerekeknek, akiknek saját nyelvükön, sőt akár Braille-írással kívánnak kellemes ünnepeket.