InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Ezek a sportok a legjobbak, ha már nem vagy 20 éves

Sajnos jellemző, hogy sokan elhanyagolják a napi mozgást a munka mellett. Különösen igaz ez a nőkre, akik főállásban dolgoznak, és a családot is ellátják a mindennapokban. Pedig mozogni éppen azért lenne lényeges, hogy később is aktívan tudjuk élvezni az életet.

Aki nem mozog, annál ugyanis előbb-utóbb az életkor előrehaladásával magas vérnyomás, mozgásszervi panaszok és krónikus vagy visszatérő fájdalom alakulhat ki. A fájdalom mellett pedig nincs életöröm, még az unokákkal való játékra sem tudunk koncentrálni.

Mindez azonban elkerülhető, vagy legalábbis sokáig kitolható lehet, ha rendszeresítjük a testmozgást az életünkben. Az edzés ugyanis folyamatosan méregtelenít és fokozza a szervezetünk öngyógyító mechanizmusait.

Nem érdemes kivárnunk azt, hogy megfájduljon valamink, hiszen ekkorra már általában komolyabb a baj. Sokan éppen azért nem mozognak, mert fáj valamijük, és mivel félnek a fájdalomtól, ezzel még tovább rontják a saját állapotukat. Egy sérülés után valóban érdemes pihentetni az adott testrészt, de ez nem tarthat évekig: meg kell találnunk azt a pózt, ahol óvatosan, lassan tornáztathatjuk.

De milyen mozgásformák az ideálisak az idősebbeknek?

Nem feltétlenül kell olyasmire gondolnunk, ami szélsőségesen igénybe veszi a szervezetet. Már egy kis séta is élénkíti az oxigénellátást, beindíthatja a regenerációs folyamatokat. Megfelelő edzés lehet emellett a jóga, az úszás és a gerinctorna is. A szabadban a faültetés, a kutyasétáltatás és a nordic walking is, főleg, ha másokkal közösen tesszük.

Mit tehetünk, hogy a testmozgás mellett belsőleg is támogassuk a szervezetünket?

A mozgás mellett a természet patikájából is válogathatunk, ha megoldást keresünk a testi problémáinkra. A vadgesztenye-kivonat és az aloe vera például kiváló gyulladáscsökkentő összetevő, míg a körömvirág sebgyógyító, görcsoldó, a reumatikus panaszok is jól kezelhetőek vele. Az árnikát pedig fájdalomcsillapító, szövetregeneráló hatása miatt érdemes használni.

Amikor fájdalom lép fel, mindig gyulladás van a szervezetünkben. Míg a fájdalomcsillapító csak tüneti kezelés, a méregtelenítő teakúra, a külsőleg használt balzsamok és a belsőleg szedett étrendkiegészítők valódi megoldást nyújthatnak az ízületi gyulladásokra. Egyes növényi szereket akár panasz nélkül, megelőző céllal is érdemes szedni.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben