Az Orfűi Szalonna Fesztivál igazi családias gasztrofesztivál csodás környezetben, még csodálatosabb ételekkel.
Pécs környékének egyik legnagyobb, több ezer látogatót vonzó gasztronómiai rendezvényét, november első szombatján, vagyis 2022.11.05-én rendezik meg.
A fesztivál egyedülálló a hazai gasztronómiai események területén, hiszen az ínyenckedni vágyó vendégek nem a fesztiválozó büfék, éttermek kínálatával találkozhatnak, hanem helyi, vagy környékbéli baráti társaságok, munkahelyi közösségek, családok, civil szervezetek, vagy az ország távolabbi tájairól érkező csapatok által készített disznótoros finomságokat ízlelhetik meg. Így a tájjellegű, vagy éppen titkos családi receptek alapján készül a hurka, a kolbász, az abált szalonna, a töpörtyű, a pecsenye és a pörkölt. A fesztiválra érkezők valóban megtapasztalhatnák az “ahány ház, annyi szokás”-t a disznótoros kínálatban.
Mi ehetünk a fesztiválon?
A IX. Nagy Orfűi Szalonna- és Kolbászfesztivál napjának reggelén, a 7 órakor átvett fél sertéseket dolgozzák fel a csapatok és abból készítenek déli 12 órára a nagyközönség számára kóstolótálakat! A látogatók kóstolójegyek megváltásával ínyenckedhetnek a csapatok remekműveiből. Akár végig is ehetik a csapatok kínálatát, sőt a kulisszatitkokra is fény derülhet!
A tét 240 000 Ft értékű fődíj!
A csapatok is versengenek egymással, hogy ki a legnagyobb mestere a disznóságok készítésének! Az általuk készített ételeket zsűri értékeli. A legízesebb ételeket készítő csapat fődíja a maximum 20 fő számára megfelelő, 2 egymást követő éjszakára szóló szállás a Mecsek Házában a nyári főszezonban!
MÉG LEHET A CSAPATOKNAK NEVEZNI!
Csapatoknak tudnivalók
A csapatok reggel 6-7 óra között kapnak egy fél disznót (vágóhídról szállított), amelynek a feldolgozásával 12-13 órára készítik el a hurkát, kolbászt, abált szalonnát, töpörtyűt, pecsenyét és pörköltet, amelyből a zsűrinek egy-egy adag kóstolót biztosítanak. A csapatok a vendégeket is kiszolgálják kóstolójegy ellenében kóstoló tálakkal.
A minimum 4 fős csapatok 50 000 Ft nevezési díj befizetésével nevezhetnek. Ennek fejében a szervezők az alábbiakat biztosítják a csapatoknak:
– 1 db fél disznót (kizsigerelt, vágóhídról szállítják)
– kb. ½ liter vért
– 12 doboz sört
– 1-2 db sörpad garnitúrát
– 1 db sátrat
– vízvételi lehetőséget
– húsdaráláshoz áramot (Mecsek Házánál)
– 100 db. környezetbarát, eldobható tányért a kóstolók kiadásához
– 3 kg kenyeret
A csapatok vállalják, hogy az általuk feldolgozott ételből minimum 50 adag ételt (min 15-20 dkg) a fesztiválozók rendelkezésére bocsátanak kóstolójegyek ellenében. Az e felett kimért kóstoló adagokat is kóstolójegy ellenében adják ki a vendégeknek. A 25 adag feletti kiadott kóstolók után (kóstolójegyek ellenében) a csapatok 600 Ft/ kóstolójegy visszatérítést kapnak a szervező, Mecsek Háza Egyesülettől.
A csapatok vállalják, hogy a zsűrinek kóstolótálakat állítanak össze az általuk készített ételekből.
A csapatoknak erről kell maguknak gondoskodni a fesztiválon:
A sertés feldolgozáshoz és ételkészítéshez szükséges minden konyhai eszközről, készülékről, gázpalackról, fűszerekről, ételek elkészítéséhez a disznón kívüli hozzávalókról. A fesztivál helyszínére jutásról. A kóstolójegy ellenében kiadott étel lemérésére szolgáló konyhai mérlegről.
Ezt a dátumot írd be a naptárba!
A IX. Nagy Orfűi Szalonna- és Kolbászfesztivált 2022. november 5-én rendezik meg.
Ne szalaszd el, több ezer visszatérő vendég nem tévedhet!
Olvass bele legújabb magazinunkba!