InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Ettől tuti falramászol!

Megnyílt Budapest első mászóakadémiája! Változatos falakkal, összesen 150-200 folyamatosan újuló boulderekkel (mászó utakkal) várják az érdeklődőket. Céljuk, hogy a fiatalokkal megismertessék, és megszerettessék ezt az olimpiai sportágat. Kezdőktől a haladókig biztosítanak lehetőséget a gyakorlásra. A terem egy menő közösségi hely is egyben, ahol a sportolást a felnőttek legénybúcsúval vagy csapatépítővel, a gyerekek pedig születésnapi zsúrral is összeköthetik.

Bankó Zsolt tulajdonos egész életét végigkísérte a sport, a mászásba a gyermekével szerettek bele. Az ötkarikás játékok programjában is szereplő, világszerte egyrenagyobb népszerűségnek örvendő sportág nem csak fizikailag, de mentálisan is jó hatással van az emberre. Egyre több szakember is ajánlja napjainkban a mászást, például gyógytornászok (a hanyagtartás, láb boltozat süllyedés kezelése érdekében), gyógypedagógusok (például memória, koncentráció és figyelem fejlesztésére), pszichológusok (például stresszoldó hatása miatt).

ELINDULT AZ OLIMPIAI SPORTÁG UTÁNPÓTLÁSKÉPZÉSE

Nem titkolt céljuk, hogy a gyerekeknek is megmutassák a mászás élményét. Budapest első mászó akadémiáján az utánpótlás-nevelésen van a hangsúly. Már a nyitáskor hatalmas volt az érdeklődés, hiszen a kicsik nyitottak erre a mozgásformára. Keresik az együttműködést iskolákkal és óvodákkal is, hogy a minden napos testnevelés részeként hetente egy-egy tanórát vigyenek el hozzájuk, és mászassák a gyerekeket. Az elsődleges visszajelzések alapján erre van is igény, hiszen így tehermentesíteni is tudják a sok esetben túl kicsi tornatermeket.

SZÍNES FOGÁSOK, HAVI 80-100 ÚJ ÚT

A Boulder Academy Budapest a legújabb, és az egyik legnagyobb boulder terem a fővárosban. Egyszerre megközelítőleg 150-200 út van felépítve, ugyanakkor havonta 80-100 újat építenek annak érdekében, hogy a mászás változatos maradjon, mindig találhassunk magunknak új kihívást a teremben, és ne fulladjon unalomba a sportolás.

A falak feketék, a fogások színesek, és a terem tele van színes megvilágítással, így péntek esténként UV fényben is kipróbálhatjuk a mászást, ami szintén egyedülálló az országban.

A kutyabarát falmászó teremnek egyfajta közösségépítő szerepet is szántak, hiszen egy egészen exkluzív teret álmodtak meg a Lurdy Házban. A sportág mivoltjából fakadóan a mászások között pihenésre van szükség, ezért a pihenésre szánt időt kényelmes babzsákokban ülve, vagy a szivacsok közti műfüvön pihenve tölthetik el, ami során átbeszélhetik a mászók egymás között az utak megoldását vagy a hétköznapi élet fontos dolgait. Így a szülők is kikapcsolódhatnak, amíg a gyermekekre várakoznak.

Az akadémián olyan atmoszférát igyekeznek kialakítani, ahol a vendégek gratulálhatnak egymásnak, bátoríthatják egymást. Ráadásul a recepciósok közül is mindenki mászik, így kérdés, kérés esetén azonnal segítséget tudnak nyújtani. A chill zónában nyugágyon lehet kipihenni a mászás okozta fáradalmakat, de az egész terem műfűvel van borítva, létrehozva így egy barátságos, természet közeli hangulatot.

Tematikus estéket is tartanak a zenére, a kikapcsolódásra koncentrálva. Kevés olyan hely van a városban, ahol ilyen rugalmasan lehet összekötni a sportot a szórakozással.

Az utánpótlás-nevelés fejlesztése érdekében nem csak az edzéseken és az egyesületben figyelnek oda a fiatalokra, de olyan szakmai előadásokat is szerveznek,  melyek  nyilvánosan  megtekinthetők, így segítve az edzők, szülők, sportolók fejlődését. Ezekhez nagyban hozzájárul a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tanári kara, mind szakmai segítséggel, mind pedig előadásokkal.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben