InfoPont Ajánló Magazin
Hasznos

Előzd meg a hőgutát! – Hogyan óvjuk meg a kutyákat és a macskákat a túlhevüléstől, és mit tegyünk, ha baj van

Míg az emberek izzadással az egész testüket képesek hűteni a nyári forróságban,  addig a kutyák és a macskák csak a talppárnájukon izzadnak. Kedvenceink lihegéssel hűtik magukat, de a rövidebb orrú fajtáknak, mint a buldogok vagy a perzsa macskák így  sem tudnak megszabadulni a felesleges hőtől.

A legegyszerűbb módja, hogy megóvjuk kedvenceinket a kánikula káros hatásaitól, ha napközben, a legforróbb órákban hűvös helyen tartózkodnak, például a hűvös lakásban.
Kinti kutyáknak mindig biztosítsunk árnyékos helyet, friss ivóvizet,  lehetőség szerint medencét vagy olyan felületet, ahol le tudják hűteni magukat.

A macskák ösztönösen visszafogják magukat a hőségben, és inkább az árnyékban lustálkodnak, de nekik is szükségük van friss vízre. A benti cicákat ne a legnagyobb hőségben engedjük ki. Az aktívabb, motivált munkakutyák, például a border collie-k, vagy a vadászkutyák, azonban nem biztos, hogy lassítanak. Ők nem veszik észre magukon, ha túlhevülnek, ezért a gazdiknak kell résen lenni, és a forróságban visszafogni az aktivitásukat.

Ha a kutyánk nem tudja leadni az extra hőmennyiséget, akkor túlhevülhet, ami gyengeséggel, kedvetlenséggel jár.

A megemelkedett testhőmérséklet miatt bekövetkezett hőguta maradandó károsodást vagy halált is okozhat, ha nem veszik észre idejében. Ha kedvencünkön a túlhevülés és kimerültség jeleit látjuk, kezdjük el azonnal hűteni: csavarjuk hűvös (de nem hideg), nedves törölközőbe és vigyük árnyékos helyre; kapcsoljunk ventilátort vagy légkondicionálót. Azonnal vigyük kedvencünket állatorvoshoz, ha hányást tapasztalunk, ha a kutya levert, a fogínye piros és a száján kis piros sebek jelennek meg. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy valóban vészhelyzetről van szó, akkor is inkább induljunk az állatorvoshoz, mivel a hőguta nagyon gyorsan okoz nagyon súlyos problémát!

Természetesen, soha ne hagyjunk állatot az autóban, a nyári melegben! Egy percre sem.
További hasznos tippeket és információkat a Kutyabarat.hu oldalán találsz.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Eljössz velem nyaralni, JÚNIUS?

InfoPont

Nyaralás kutyával – a leghasznosabb tippek, ha kutyabarát szálláshelyre indulsz

InfoPont

ÁLLATI JÓ PIKNIK a Millennium Parkban

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben