InfoPont Ajánló Magazin
Ajánló

Elmúltál már 18? – 18. Busho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Augusztus 30-án este 19 órakor az Olasz Kultúrintézet Verdi termében veszi kezdetét a 18. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál az ünnepélyes megnyitóval, melyen fellép majd a Poa Pratensis Bluegrass Band(a) és természetesen szokás szerint megtekinthetőek lesznek a 2021-as esztendő díjazott alkotásai is. A megnyitót követően másnap kora délután kezdődik a versenyprogram a Puskin mozi Amarcord termében, melyet esténként a Kino Cafeban ismétlő vetítéseken lehet majd újra nézni, vidéki helyszín pedig ezúttal a szentendrei P’art mozi lesz. Az Olasz Kultúrintézetben minden este lesznek kísérőprogramok konkrétan olasz, portugál (Vila do Conde) és német rövidfilm válogatásokkal, szombaton pedig egy spanyol délután kerül lebonyolításra az esti díjkiosztó előtt.

A tavaszi határidőre ismét közel ezer rövidfilmet neveztek a világ minden tájáról, melyből végül az 5 tagú előzsűri (Orosz Annaida, Böjte Ágnes, Galambos Levente, Tánczos Tímea, Pokorni Ábel) 65 rövidfilmet választott a versenybe 21 országból, amelyet a tavaly megújult rendszerben, azaz 12 blokkban láthat majd az érdeklődő közönség kategóriánkénti bontásban 45 fikciós, 12 animációs és 8 kísérleti filmmel. A 4 felsőoktatási intézmény delegálásában megszületett Diákzsűribe ezúttal Tánczos Lilian (METU), Kántor Dávid (SZFE), Ascher Károly (ELTE) valamint Hlavay Bence (MOME) kapott meghívást. A nemzetközi zsűribe elfogadta a felkérést, Last Call című filmjével korábban BuSho díjazott rendező Kis Hajni, aki személyesen nyitja majd meg Külön falka című első nagyjátékfilmjének ingyenes vetítését a Puskin moziban. Mellette Xavi Herrero, spanyol filmrendező, az Ibiza Cinefest fesztivál igazgatója, Laska Pál, forgatókönyvíró és a 18. BuSho fesztiválján zsűriző Wolfgang Leis foglalnak majd helyet. Esténként velük lehet majd értekezni a nyilvános zsűri konzultációkon, melyre természetesen valamennyi versenyben lévő magyar alkotót is meghívtuk. Ők fognak dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fő-, és 7 kategória díjról valamint a kétszer 500.000,- forintos különdíjról!

A versenyprogramot böngészve több visszatérő, a korábbi évek versenyprogramjában szereplő alkotó is felbukkan. Többek között bejutott a Tomorrow I’ll be back, mely a legutóbb Mira című filmjével legjobb operatőri díjat nyert spanyol rendező, Hugo de la Riva alkotása, vagy épp a tavalyi Sziget különdíjas osztrák is nevezett legújabb filmjével, ez a Martyrs of Striving Alexander Peskador rendezése. A litván Techno, Mama című alkotást Velencében mutatták be ugyanúgy, mint a francia 4AM című rövidet, mely a 2015-ös párizsi terrortámadást dolgozza fel. Kezdetek óta nincs BuSho fesztivál Hamburg Media School filmek nélkül, ezúttal sincs ez másképp és versenyben látható az Under water valamint a The Clown Wars című alkotás, ráadásul ezúttal a kisérőprogramban egy egész estét szenteltek nekik. Ugyanígy már automatikusan érkeznek szerencsére a kollekciók évről évre a visegrádi partnerektől, épp ezért a BuSho nézők sosem maradnak le a legfrissebb szlovák vagy cseh remekekről, a lengyelektől pedig több delegáló intézmény is akad. Így érkezett meg sokak tavalyi kedvence a Greetings from Nigeria szlovák rendezője, Peter Hoferica új filmje a Maverick, mely szintén versenybe jutott.

Megemlítendőek a spanyol és a francia ügynökségek, melyek eleve teljesen nemzetközi esszenciát küldenek és amelyek közül elnyerte az előválogatók tetszését például az érdekes koncepciójú ausztrál trilógia a Spider/Bear/Shark vagy a The Right words, melyek a Sundance Fesztiválon, Torontóban és a legutóbbi Cannes hivatalos programjában is szerepeltek. Ugyanúgy, mint a a korábbi BuSho Diákzsűri, Szelestey Bianka, aki Cannes után legutóbb Szarajevót is meghódította Hajszálrepedés című alkotásával. A teljesség igénye nélkül meg kell említeni a feltörekvő hazai fiatalságot is, Riba Gergely az SZFE-ről küldte Az utolsó éjjel című filmjét vagy Laky Dóra a METU-n készítette alkotását A biciklidet itt hagytad címmel. Szintén visszatérő alkotó, aki viszont korábban a nemzetközi zsűrit is erősítette nálunk, aki, nem más, mint M. Tóth Géza és az ő különleges gyufafigurái. Szintén az animációk között láthatjuk Bucsi Réka Intermission vagy Horesnyi Máté A kisebbik rossz című alkotásait is akik felveszik majd a kesztyűt a méltán világhírű lengyel animátorokkal, mint Marta Pajek és azImpossible Figures and other stories. A kísérleti filmek hazai és nemzetközi képviselői is felbukkannak majd, például Török Áron, Hanna bisztrója című filmjével, vagy a brit Jacob Perlmutter alkotása, A Wall.

A BuSho Fesztiválon valamennyi alkotás eredeti nyelven angol felirattal látható és csak a versenyfilm vetítésekre kell jegyet váltani a helyszínen vagy elővételben online a Puskin oldalán. Végül a szervezők szeretnék megköszönni támogatóiknak, hogy 18. alkalommal is létrejöhetett a rendezvény, ők pedig a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Kreatív Európa Iroda, az Olasz Kultúrintézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a Camoes Portugál Intézet a Spanyol Nagykövetség és a Csiki Sör. Díjfelajánló a Sziget Kft, médiatámogató pedig a Filmhu, a Filmvilág és  Fotovideo. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők, megnyitó tehát augusztus 30. kedd 19:00 óra, díjkiosztó szeptember 3. este ugyanebben az időben ugyanott, minden további részlet: bushofest.hu.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Márton-napi Libaságok

Bala

Garami Gábor: Önmagunkkal és másokkal is találkozhatunk az Everness fesztiválon

InfoPont

Filmkritika – Új év, Új filmek

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben