InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Élet beporzók nélkül? 5 élelmiszer, ami eltűnne beporzás nélkül

Elképzelted már, mi történne veled beporzók nélkül? Ha máskor nem is, március 10-én a beporzók napja alkalmából érdemes elgondolkodni rajta. Ha a méhek és nélkülözhetetlen társaik eltűnnének, nem lenne, ami megtermékenyítené a növényeket, gyümölcsöket. Ez a változás a teljes ökológiai rendszert felborítaná… A tányérunk is másképp nézne ki! Melyek azok az élelmiszerek, amelyektől búcsút inthetnénk beporzás nélkül? A BeoBee Méhészet mutat néhányat, amik nagyon hiányoznának…

Forrás: BeoBee Méhészet

Kávé

Számos trópusi és szubtrópusi területen termesztenek kávécserjéket, a növény termésének magjai a kávébabok. A kávéfa fehér vagy rózsaszín virágainak beporzását főként rovarok, többnyire a vadméhek segítik elő. Jó tudni, hogy a reggeli életmentő kávénkat nekik (is) köszönhetjük.

Csokoládé

A kakaónövény számára is nélkülözhetetlen a rovarok általi beporzás. A növény megtermékenyítését méhek és szúnyogok egyaránt segítik, a beporzott virágokból pedig kakaóbabok fejlődnek ki, amelyekből később előállítják a kakaót. Beporzók nélkül kedvenc csokoládénk, csokoládés süteményeink, sőt, a kakaó sem létezne.

Alma, körte

Egy körteültetvénynek kétszer akkora méhcsaládra van szüksége a megtermékenyüléshez, mint más gyümölcsfa fajtának. A méhek a virágok belsejében, a porzós és termős részek közötti porzásban vállalnak aktív szerepet. Jó tudni azt is, hogy az almafák beporzás nélkül sokkal kevesebb termést hoznának, ha egyáltalán teremnének.

Eper

Bár az eper képes önbeporzásra, valamint a szélbeporzás is segíti a virágok megtermékenyülését, a lédús és édes eprek növekedéséhez a méhek munkája is elengedhetetlen. A beporzók kipusztulásával az eper nem tűnne el teljesen, de az ültetvények terméshozama drámaian csökkenne, így nehezebben és drágábban tudnánk hozzájutni.

Paradicsom

A paradicsom az eperhez hasonlóan önporzó növény, azonban az egészséges és gazdag termés előállításához beporzók munkájára is szükség van. Beporzás nélkül a termelés jelentősen csökkenne, a paradicsomos szószoktól és mártásoktól, a saláták és szendvicsek fő alapanyagától vehetnénk búcsút.

“Ahogy megértjük a természet munkáját, úgy válik Einstein elmélete is egyre világosabbá: ha a méhek kipusztulnak, az emberiség legfeljebb 4 évvel élheti túl őket. A természet ajándékát, a mézet nekik köszönhetjük, de beporzási munkájuk miatt is rendkívül hálásnak kell lennünk! Erre az odafigyelésre ösztönzünk minden méz-fogyasztót.” – mondta Gál Attila, a debreceni BeoBee Méhészet vezető méhésze.

Gál Attila, a debreceni BeoBee Méhészet vezető méhésze

Hogyan tudjuk óvni a beporzó rovarokat?

  • Ültessünk virágokat, gyümölcsfákat! Ha nincs kertünk, a kis erkély, a gang, vagy akár az ablakpárkány is alkalmas lehet. A beporzó-barát növények többsége balkonládában is komfortosan érzi magát.
  • Hagyjunk saras-vizes területet a kertünkben! Ezzel a sárral építkező rovaroknak alapanyagot, egyébként pedig itatót biztosítunk.
  • Nyírjuk ritkábban a füvet! A beporzók számára számos fontos élelem – például a cickafark, a vörös- vagy fehérhere – eleve terem sok kertben.
  • Kerüljük a mérgező növényvédő szerek használatát! Vegyszerek nélkül is lehetséges gazdálkodni, kis és nagy léptékben egyaránt.
  • Hanyagoljuk az éjszakai fényt a kertünkben! A beporzó rovarokat fényszennyezés is veszélyezteti, ha mindenképpen szeretnénk éjszakai lámpát a kertbe, győződjünk meg róla, hogy nem válik rovarcsapdává.
  • Vásároljunk mézet és méhészeti termékeket hazai termelőtől! A méhészek elősegítik a méhek egészségét és munkáját. Mézvásárlással a méhcsaládok életben tartását is támogatjuk!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben