InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Egészben sült liba birsalmás sütőtökpürével

Hozzávalók

libasült

  • 1 egész liba
  • 20 levél zsálya (vagy 3 evőkanál szárított)
  • 3 csapott evőkanál méz
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 birsalma

birsalmás sütőtök püré

  • 60 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
  • 60 dkg birsalma
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • vanília
  • juharszirup
  • szerecsendió
  • csipet só

Elkészítés

  1. A libát megtisztítjuk, a nyakát, lábát, szárnyak végét, püspökfalatot levágjuk.
  2. Az összezúzott fokhagymát, zsályát összekeverjük a sóval és a mézzel.
  3. A liba bőrét óvatosan felfejtjük a melle és a combja felett úgy, hogy ne szakadjon le a libáról, majd bekenjük a húst a zsályás keverék 2/3-ával. A maradékkal bedörzsöljük a liba hasüregét, amelybe azután belerakjuk az egészben hagyott birsalmát.
  4. A combok végét és a szárnyakat összekötözzük, majd belehelyezzük a tepsibe.
  5. Sózzuk, borsozzuk a bőrét, és 100 ml vizet öntünk alá és lefedjük alufóliával.
  6. 3 órán át 140 C fokon sütjük, közben egy óra után megfordítjuk a mellére, majd csak a 3. óra végén fordítjuk vissza.
  7. 3 óra után leszedjük a fedést, és időnként a saját zsírjával meglocsolva még 1,5 órán keresztül sütjük 160 C fokon.
  8. Tálalás előtt 15 percig pihentetjük.

köret

  1. A meghámozott, felkockázott tököt a vajon átpirítjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott birsalmát.
  2. Szerecsendióval, vaníliával ízesítjük, majd 1,5 dl vizet öntünk hozzá.
  3. Fedő alatt puhára pároljuk.
  4. Hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel pürésítjük.
  5. Végül ízlés szerint juharsziruppal ízesítjük.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

A legjobb „commis”

Glück Viktória

Különleges ízekkel vár a 9BAR!

InfoPont

Ismered a világ legkülönlegesebb kávéit?

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben