Hozzávalók
libasült
- 1 egész liba
- 20 levél zsálya (vagy 3 evőkanál szárított)
- 3 csapott evőkanál méz
- 8 gerezd fokhagyma
- só
- 1 birsalma
birsalmás sütőtök püré
- 60 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
- 60 dkg birsalma
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- vanília
- juharszirup
- szerecsendió
- csipet só
Elkészítés
- A libát megtisztítjuk, a nyakát, lábát, szárnyak végét, püspökfalatot levágjuk.
- Az összezúzott fokhagymát, zsályát összekeverjük a sóval és a mézzel.
- A liba bőrét óvatosan felfejtjük a melle és a combja felett úgy, hogy ne szakadjon le a libáról, majd bekenjük a húst a zsályás keverék 2/3-ával. A maradékkal bedörzsöljük a liba hasüregét, amelybe azután belerakjuk az egészben hagyott birsalmát.
- A combok végét és a szárnyakat összekötözzük, majd belehelyezzük a tepsibe.
- Sózzuk, borsozzuk a bőrét, és 100 ml vizet öntünk alá és lefedjük alufóliával.
- 3 órán át 140 C fokon sütjük, közben egy óra után megfordítjuk a mellére, majd csak a 3. óra végén fordítjuk vissza.
- 3 óra után leszedjük a fedést, és időnként a saját zsírjával meglocsolva még 1,5 órán keresztül sütjük 160 C fokon.
- Tálalás előtt 15 percig pihentetjük.
köret
- A meghámozott, felkockázott tököt a vajon átpirítjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott birsalmát.
- Szerecsendióval, vaníliával ízesítjük, majd 1,5 dl vizet öntünk hozzá.
- Fedő alatt puhára pároljuk.
- Hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel pürésítjük.
- Végül ízlés szerint juharsziruppal ízesítjük.
Olvass bele legújabb magazinunkba!
Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.