Hozzávalók
libasült
- 1 egész liba
- 20 levél zsálya (vagy 3 evőkanál szárított)
- 3 csapott evőkanál méz
- 8 gerezd fokhagyma
- só
- 1 birsalma
birsalmás sütőtök püré
- 60 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
- 60 dkg birsalma
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- vanília
- juharszirup
- szerecsendió
- csipet só
Elkészítés
- A libát megtisztítjuk, a nyakát, lábát, szárnyak végét, püspökfalatot levágjuk.
- Az összezúzott fokhagymát, zsályát összekeverjük a sóval és a mézzel.
- A liba bőrét óvatosan felfejtjük a melle és a combja felett úgy, hogy ne szakadjon le a libáról, majd bekenjük a húst a zsályás keverék 2/3-ával. A maradékkal bedörzsöljük a liba hasüregét, amelybe azután belerakjuk az egészben hagyott birsalmát.
- A combok végét és a szárnyakat összekötözzük, majd belehelyezzük a tepsibe.
- Sózzuk, borsozzuk a bőrét, és 100 ml vizet öntünk alá és lefedjük alufóliával.
- 3 órán át 140 C fokon sütjük, közben egy óra után megfordítjuk a mellére, majd csak a 3. óra végén fordítjuk vissza.
- 3 óra után leszedjük a fedést, és időnként a saját zsírjával meglocsolva még 1,5 órán keresztül sütjük 160 C fokon.
- Tálalás előtt 15 percig pihentetjük.
köret
- A meghámozott, felkockázott tököt a vajon átpirítjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott birsalmát.
- Szerecsendióval, vaníliával ízesítjük, majd 1,5 dl vizet öntünk hozzá.
- Fedő alatt puhára pároljuk.
- Hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel pürésítjük.
- Végül ízlés szerint juharsziruppal ízesítjük.
Olvass bele legújabb magazinunkba!