Budapest, Allee sétány, 2018. február 9-11.
Meg is van, miért imádjuk annyira a farsangi szezont! Jó ürügy tehát ez az időszak arra, hogy bezsebeljük az éves fánk kalória mennyiséget: a helyes kis sétányon több mint 80-féle hagyományos és új szaggatású, ízű fánkot kóstolhatunk. Ezen kívül sörök, borok és különleges farsangi koktélok várják a látogatókat. Ennél bájosabb, haspókoknak való programot nehéz kitalálni. Kis és nagycsaládosok számára is ideális hétvégi időtöltés!
TUDTAD?
A farsangi fánknak már a története is vidám, karneváli emlékeket idéz. Ez az egyszerű paraszti fánk, a Beignot, a párizsi mézeskalácsosok kedvelt készítménye, egy párizsi bálon különösen nagy sikert aratott. Felfigyelt rá az álruhában táncoló Marie Antoinette, megízlelte, azután megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Elmondatta magának a receptjét is, megtanította rá a cukrászát – és e „fejedelmi” falatból a francia királyi udvar ünnepi fogása lett.
Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött, és a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a finom kenyeréről híres pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek, és addig zúgolódtak, míg a pékné kijött a sodrából, és egy darab, keze ügyében lévő kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. Ám elvétette a célt, és a tészta a kályhán lévő, forró zsírral teli lábasba pottyant, majd pár perc alatt aranybarnára sült.
Bővebb info: www.facebook.com/events/172235726694703/