InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

ARIZONA – a vörös 50 árnyalata

Arizona már első alkalommal lenyűgözött azzal, hogy minden kanyarban egy természeti csodába botlottam, de most másodszor már hivatalosan is elrabolta a szívem. Arizona leginkább drámai tájairól, lélegzetelállító panorámájáról és festői kanyonjairól ismert, az állam sztárja pedig egyértelműen a Grand Canyon. Azonban ennél sokkal több rejlik ebben a vadregényes vidékben!

Grand Canyon

A környék turista célpontjai közül a legnépszerűbb és a legtöbbet fényképezett helyszíne ez a 446 km hosszú, helyenként 1800 méter mély, sokszínű hasadék, amelyet a Colorado folyó vájt ki magának az elmúlt 17 millió évben. A világ hét természeti csodáinak egyikeként számon tartott kanyont először megpillantva elállt a szavam, nemcsak a méretei és a megszámlálhatatlan szín miatt, hanem mert a kanyon nagy része még mindig felfedezetlen, és számtalan titkot rejt. Például itt találjuk az USA legelhagyatottabb indián települését, ahova nem vezetnek utak, kizárólag öszvérháton vagy helikopterrel lehet bejutni.

SZÁLLÁS-TIPP: A környék felfedezéséhez remek kiindulópont lehet a 2000 méter magason fekvő Flagstaff, amit a tipikus arizonai tájjal ellentétben hófödte hegyek és fenyőerdők vesznek körül.

Horseshoe Bend

A Grand Canyon keleti kilátópontja, a Horseshoe Bend tökéletes kirándulóhelyszín, amit egy rövid, nagyjából 1 km-es könnyű sétával bárki elérhet. A lábunk alatt elterülő kilátásért érdemes korán kelni, ugyanis szédületes élményben lehet részünk a sziklákon ücsörögve, miközben a nap megtölti a Colorado folyó lópatkó alakú kanyarulatát.

ÉTTEREM-TIPP: Kihagyhatatlan hely Flagstaffban a közel negyven éve működő Black Bart steakhouse, ahol a hagyomány szerint a helyi Northern Arizona Egyetem művész hallgatói szórakoztatják a vendégeket vacsora közben a 60-as, 70-es évek retró zenéivel és Disney-slágerekkel.

Antilop kanyon

Az Egyesült Államok, de talán a világ egyik legszebb és egyben legveszélyesebb kanyonja, az Antilop- kanyon, amit hivatalosan 1997-ben nyitottak meg a látogatók előtt. A páratlan homokkő képződmény kizárólag vezetett túrán látogatható, a hirtelen esőzések miatt kialakuló áradások miatt. A természetvédelmi területet gondozó Navajo indiánok fapados benzinnyelőikkel száguldanak keresztül velünk a süllyedős homoksivatagon, ahol aztán megkezdődik a fények, színek és formák ámulatba ejtő illúziója. Ha szerencsénk van, a napállástól függően, találkozhatunk azokkal a fényoszlopokkal, amik reflektorszerűen világítják meg a vájatok kékes- lilás falát, ezzel életre keltve azokat. Megelevenedik előttünk a sárkány szeme, egy homok vízesés, King Kong vagy akár az egyik amerikai elnök arcképe is. A túravezetőink nemcsak a kanyon történetéről mesélnek, hanem egy kis borravalóért cserébe örömmel elkészítik a legtökéletesebb insta-fotóinkat is.

66-os út

A 66-os út, azaz az Utak anyja, Amerika főutcája valamikor egyet jelentett a szabadsággal és az amerikai életérzéssel. Kalandvágyó utazók milliói indultak neki a 3940 km hosszú útnak, hogy átszeljék a kontinenst nyolc államon és három időzónán keresztül. Igazi időutazásra készüljön az, aki nekifog egy autós túrának, ugyanis az útszéli motelekkel, autós mozikkal és az 50-es évek Amerikáját időző benzinkutakkal és étkezdékkel tarkított utunk során olyan településekre érkezhetünk meg, mint Oatman. A közel 200 éves bányásztelepülésen a vadnyugatra csöppenünk vissza, régi, fából készült épületek, fogadók és szabadon sétáló vad szamarak várnak itt minket, és semmiképp ne hagyjuk ki a naponta megrendezésre kerülő cowboy show-t sem!

Hóbor Helga

Insta: Már megint utazom
Tel: +36 30 271 3688
E-mail: hobor.helga@gmail.com

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

72 ÓRA, 7 ÉTKEZÉS, 1 VÁROS – Prágában jártam

InfoPont

Mezítlábas hippi paradicsom és maja legendák: MEXIKÓ REJTETT KINCSEI

Glück Viktória

Reflektorfényben: Győr, programajánló

Zalai Mariann

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben