InfoPont
Adventi ismertető
  • 2018. november 7.

Kedves olvasó, te, aki most itt vagy és a kezedben tartod a magazint, advent misztériumába vezetlek!

Adventi időszakot visszakövetni az V. századig lehet a feljegyzések alapján, így vetnek számot ezen időszakra. Remény, hit, lelkibéke, szeretet, amely vezet minket azon a négy héten át, amit december 25. előtt négy vasárnapon át végig kísérhetünk.
Írásos emlékek igazolják, hogy régebben negyven napig tartott az adventi időszak, mert Jézus negyven napon keresztül böjtölt a pusztában. Testnek, léleknek tisztulnia kellett, hogy méltóképp készüljenek a téli napfordulóra, vagyis a fény megszületésére. Ezt az időszakot böjt kísérte végig, ami december 24-én a szentmisével ér véget.

Adventi időszakhoz tartozik a koszorú készítés hagyománya is, amely a 19. századig nyomon követhető, de a világszintű terjeszkedését a 20 századra nőtte ki. A téli napforduló idején nő a sötétség, ezáltal több fényt kell vinni a mindennapi életünkbe. A befele fordulás, a mérlegelés, a számvetés ideje, de elsősorban megtanít a szeretet minőségét megélni. Gyertyagyújtással segítették, hogy több fény szülessen, így várni négy héten át Jézus eljövetelét. Az adventi koszorú ősét Johann H. Wichern alkotta egy szekérkerékre, melyet felfüggesztett és 24 gyertyát helyezett rá, amit naponta gyújtott meg. Hagyományok évszázadokon át vándoroltak és így a későbbiekben az adventi koszorú vesszőágakból formált, fenyőágakkal borított lett. Középen egyenlő szárú kereszttel, rajta négy gyertyával.
A gyertyák színe 3 lila 1 rózsaszín volt, és ez a hagyomány most is kitart, hirdetve a keresztény egyházat. Szimbolikája a lila a bűnbánatot, a rózsaszín a szeretetet, az örömet hirdeti.

 

 

A gyertyákat négy vasárnapon keresztül gyújtják, minden vasárnap egyet, így várva a december 24-e estét, mikor Jézus megszületett. A gyertyák szimbolikáját illetően a keresztény egyház szerint: hit, remény, öröm, szeretet.
Amint haladunk előre, a hagyományok megmaradnak, de ahogy a világ változik, és állandóan mozgásban van, a virágkötészetben is mint egy kerék, újra és újra fellelhető a kezdeti időszakok.
Megtalálható még a hagyományos piros, piros- zöld változat. Irányadóak a világos és pasztellszínek, de már közel állnak hozzánk a sötétebb árnyalatok is, mint például a bordó és a burgundi vörös is.
Sokféleképpen visszaköszönt már életünkben az adventi koszorú színe és mérete, és mikor már valósággá válik december 24-én este a családi közös vacsoránál, hogy nincs nagyobb összetartó erő a szeretetnél, akkor érkezünk meg szívünkbe igazán.

 

Pálmai Tünde, mestervirágkötő