InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

A tökéletes, gyümölcsökkel koronázott sajttorta receptje

A sajttorta egy igazi klasszikus, amely sosem megy ki a divatból. Krémes textúrája és édes íze tökéletesen harmonizál a friss gyümölcsök savanykás jegyeivel, így egy igazán üde és látványos desszertet varázsolhatunk az asztalra. Ez a recept egy egyszerű, mégis nagyszerű alapot nyújt, amelyet aztán kedvenc szezonális gyümölcseiddel tehetsz igazán egyedivé. Ezzel a sajttortával garantált a siker.

sajttorta
Fotó: Era

Hozzávalók:

  • Az alaphoz:
    • 200 g vajas keksz (pl. Győri Édes)
    • 100 g olvasztott vaj
  • A krémhez:
    • 600 g krémsajt (pl. Philadelphia)
    • 200 g cukor
    • 3 nagy tojás
    • 200 g tejföl
    • 1 citrom reszelt héja és leve
    • 1 teáskanál vanília kivonat
  • A tetejére:
    • Friss eper
    • Friss málna
    • Bármilyen más kedvenc gyümölcs (pl. áfonya, szeder, kivi, mangó, narancs)
    • Opcionális: tortazselé

Elkészítés:

  1. Az alap elkészítése: A kekszet morzsold össze apróra (használhatsz ehhez konyhai robotgépet vagy egy zacskót és egy sodrófát). Keverd össze az olvasztott vajjal alaposan. Nyomkodd a kekszes keveréket egy sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaforma (kb. 24 cm átmérőjű) aljába egyenletesen. Tedd a hűtőbe, amíg a krém elkészül.
  2. A krém elkészítése: Egy nagy tálban keverd simára a krémsajtot a cukorral. Fontos, hogy a krémsajt szobahőmérsékletű legyen, így nem lesz csomós a krém. Egyesével add hozzá a tojásokat, és mindegyik után alaposan keverd el. Ügyelj arra, hogy ne keverd túl a masszát, mert akkor a sütés során megrepedhet a teteje. Keverd hozzá a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét, valamint a vanília kivonatot.
  3. A sütés: Öntsd a krémes masszát a kekszes alapra. Simítsd el a tetejét. Előmelegített sütőben, 160°C-on (légkeverésen 140°C-on) süsd kb. 50-60 percig, vagy amíg a széle megszilárdul, a közepe pedig még kissé remegős. A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj rá. Ha a teteje nagyon barnulna, takard le alufóliával.
  4. Hűtés: A sütés után hagyd a tortát a sütőben kihűlni, majd vedd ki és tedd a hűtőbe legalább 4-5 órára, de a legjobb, ha egy éjszakára hűlni hagyod. Ez idő alatt a torta teljesen megszilárdul és az ízei összeérnek.
  5. Díszítés: Tálalás előtt vedd ki a tortát a formából és helyezd egy tálra. Rendezd el a tetején a friss epret, málnát és a többi kedvenc gyümölcsödet tetszés szerint. Ha szeretnéd, a gyümölcsöket bekenheted egy kevés tortazselével, hogy szép fényesek maradjanak és ne száradjanak ki.

Tippek és variációk a sajttora tökéletesítéséhez:

  • A kekszes alaphoz használhatsz másféle kekszet is, például zabkekszet vagy oreót (a krém nélkül).
  • A krémbe adhatsz egy kevés olvasztott fehér csokoládét a még gazdagabb ízért.
  • Ha intenzívebb citromos ízt szeretnél, növeld a citromlé és -héj mennyiségét.
  • A torta tetejére készíthetsz gyümölcsszószt is a friss gyümölcsök mellé.
  • Készíthetsz kisebb adagokat is muffin formában, így egyéni adagokban kínálhatod.

Jó étvágyat a friss gyümölcsökkel ékesített, krémes sajttortához!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben