A sajttorta egy igazi klasszikus, amely sosem megy ki a divatból. Krémes textúrája és édes íze tökéletesen harmonizál a friss gyümölcsök savanykás jegyeivel, így egy igazán üde és látványos desszertet varázsolhatunk az asztalra. Ez a recept egy egyszerű, mégis nagyszerű alapot nyújt, amelyet aztán kedvenc szezonális gyümölcseiddel tehetsz igazán egyedivé. Ezzel a sajttortával garantált a siker.

Hozzávalók:
- Az alaphoz:
- 200 g vajas keksz (pl. Győri Édes)
- 100 g olvasztott vaj
- A krémhez:
- 600 g krémsajt (pl. Philadelphia)
- 200 g cukor
- 3 nagy tojás
- 200 g tejföl
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 teáskanál vanília kivonat
- A tetejére:
- Friss eper
- Friss málna
- Bármilyen más kedvenc gyümölcs (pl. áfonya, szeder, kivi, mangó, narancs)
- Opcionális: tortazselé
Elkészítés:
- Az alap elkészítése: A kekszet morzsold össze apróra (használhatsz ehhez konyhai robotgépet vagy egy zacskót és egy sodrófát). Keverd össze az olvasztott vajjal alaposan. Nyomkodd a kekszes keveréket egy sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaforma (kb. 24 cm átmérőjű) aljába egyenletesen. Tedd a hűtőbe, amíg a krém elkészül.
- A krém elkészítése: Egy nagy tálban keverd simára a krémsajtot a cukorral. Fontos, hogy a krémsajt szobahőmérsékletű legyen, így nem lesz csomós a krém. Egyesével add hozzá a tojásokat, és mindegyik után alaposan keverd el. Ügyelj arra, hogy ne keverd túl a masszát, mert akkor a sütés során megrepedhet a teteje. Keverd hozzá a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét, valamint a vanília kivonatot.
- A sütés: Öntsd a krémes masszát a kekszes alapra. Simítsd el a tetejét. Előmelegített sütőben, 160°C-on (légkeverésen 140°C-on) süsd kb. 50-60 percig, vagy amíg a széle megszilárdul, a közepe pedig még kissé remegős. A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj rá. Ha a teteje nagyon barnulna, takard le alufóliával.
- Hűtés: A sütés után hagyd a tortát a sütőben kihűlni, majd vedd ki és tedd a hűtőbe legalább 4-5 órára, de a legjobb, ha egy éjszakára hűlni hagyod. Ez idő alatt a torta teljesen megszilárdul és az ízei összeérnek.
- Díszítés: Tálalás előtt vedd ki a tortát a formából és helyezd egy tálra. Rendezd el a tetején a friss epret, málnát és a többi kedvenc gyümölcsödet tetszés szerint. Ha szeretnéd, a gyümölcsöket bekenheted egy kevés tortazselével, hogy szép fényesek maradjanak és ne száradjanak ki.
Tippek és variációk a sajttora tökéletesítéséhez:
- A kekszes alaphoz használhatsz másféle kekszet is, például zabkekszet vagy oreót (a krém nélkül).
- A krémbe adhatsz egy kevés olvasztott fehér csokoládét a még gazdagabb ízért.
- Ha intenzívebb citromos ízt szeretnél, növeld a citromlé és -héj mennyiségét.
- A torta tetejére készíthetsz gyümölcsszószt is a friss gyümölcsök mellé.
- Készíthetsz kisebb adagokat is muffin formában, így egyéni adagokban kínálhatod.
Jó étvágyat a friss gyümölcsökkel ékesített, krémes sajttortához!
Olvass bele legújabb magazinunkba!