Az almás cipó az ősz egyik legkedveltebb süteménye. Az illata betölti a konyhát, íze pedig melengeti a lelkünket. Ha te is szeretnéd elkészíteni ezt a finomságot, íme egy részletes recept, melynek segítségével garantáltan sikerülni fog.

Az alapanyagok
- Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- Töltelékhez:
- 1 kg édes alma
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál fahéj
- 1 evőkanál őrölt szegfűszeg
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg olvasztott vaj
Az elkészítés lépései
- A tészta elkészítése: A lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a kockára vágott vajat. Dörzsöljük a vajat a lisztbe, amíg morzsás állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojást. Gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük hűtőbe fél órára.
- A töltelék elkészítése: Az almát hámozzuk meg, vágjuk kockákra, majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a zsemlemorzsát. Öntsük rá az olvasztott vajat, majd forgassuk össze.
- A cipó összeállítása: A tésztát nyújtsuk ki egy lisztezett felületen, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk rá a tölteléket, majd hajtsuk fel a tészta széleit.
- Sütés: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Süssük az almás cipót kb. 45-50 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Tippek és trükkök
- A tésztát érdemes előző este elkészíteni, így másnap már csak a tölteléket kell hozzáadni és a sütőbe tenni.
- Ha szereted a ropogós tésztát, akkor a sütés előtt kend meg a cipó tetejét tojássárgájával.
- A töltelékhez használhatsz más fűszereket is, például szerecsendiót vagy kardamomot.
- Az almákat vágd apró kockákra, hogy gyorsabban süljön meg a cipó.
- A töltelékhez adhatsz mazsolát, diót vagy más aszalt gyümölcsöt is.
Jó étvágyat!
További ötletek:
- Az almás cipó remekül passzol egy gombóc vaníliafagyival vagy egy adag tejszínhabbal.
- Készíthetsz mini almás cipókat is, amelyeket akár süteményként is tálalhatsz.
- Ha diétázol, akkor használj teljes kiőrlésű lisztet és cukor helyett édesítőt.
Olvass bele legújabb magazinunkba!