InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

A tökéletes almás cipó titkai

Az almás cipó az ősz egyik legkedveltebb süteménye. Az illata betölti a konyhát, íze pedig melengeti a lelkünket. Ha te is szeretnéd elkészíteni ezt a finomságot, íme egy részletes recept, melynek segítségével garantáltan sikerülni fog.

Fotó: Nonik Yench

Az alapanyagok

  • Tésztához:
    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg vaj
    • 15 dkg porcukor
    • 1 tojás
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 csipet só
  • Töltelékhez:
    • 1 kg édes alma
    • 10 dkg cukor
    • 2 evőkanál fahéj
    • 1 evőkanál őrölt szegfűszeg
    • 5 dkg zsemlemorzsa
    • 5 dkg olvasztott vaj

Az elkészítés lépései

  1. A tészta elkészítése: A lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a kockára vágott vajat. Dörzsöljük a vajat a lisztbe, amíg morzsás állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojást. Gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük hűtőbe fél órára.
  2. A töltelék elkészítése: Az almát hámozzuk meg, vágjuk kockákra, majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a zsemlemorzsát. Öntsük rá az olvasztott vajat, majd forgassuk össze.
  3. A cipó összeállítása: A tésztát nyújtsuk ki egy lisztezett felületen, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk rá a tölteléket, majd hajtsuk fel a tészta széleit.
  4. Sütés: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Süssük az almás cipót kb. 45-50 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Tippek és trükkök

  • A tésztát érdemes előző este elkészíteni, így másnap már csak a tölteléket kell hozzáadni és a sütőbe tenni.
  • Ha szereted a ropogós tésztát, akkor a sütés előtt kend meg a cipó tetejét tojássárgájával.
  • A töltelékhez használhatsz más fűszereket is, például szerecsendiót vagy kardamomot.
  • Az almákat vágd apró kockákra, hogy gyorsabban süljön meg a cipó.
  • A töltelékhez adhatsz mazsolát, diót vagy más aszalt gyümölcsöt is.

Jó étvágyat!

További ötletek:

  • Az almás cipó remekül passzol egy gombóc vaníliafagyival vagy egy adag tejszínhabbal.
  • Készíthetsz mini almás cipókat is, amelyeket akár süteményként is tálalhatsz.
  • Ha diétázol, akkor használj teljes kiőrlésű lisztet és cukor helyett édesítőt.
Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben