Ahogy beköszönt a hűvös idő, a városokat belengi a tél édes illata: mézeskalács, sült gesztenye, forralt bor és forró puncs gőzölög a levegőben. Ezek az ízek és aromák nemcsak a hideget teszik elviselhetőbbé, de az ünnepi hangulatot is meghozzák, amelyek elvarázsolnak minket a tél legszebb pillanataiban. El is hoztuk nektek a szerintünk legfinomabb mézeskalács tészta receptjét.
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt 30 dkg porcukor 1 csipet só
- 30-40 dkg virágméz
- 3 tojás
- 15 dkg margarin
- 1 teáskanál szódabikarbóna 3 dkg fahéj
- 1 dkg őrölt szegfűszeg
- 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék – körülbelül
- 2 dkg
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át – akár egy sűrű tésztaszűrőn, ha nincs szitád -, majd keverd össze fakanállal. Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz. Tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze – ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragad a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj – margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül – legjobb, ha egy egész éjszakán át – hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.
Ahogy beköszönt a hűvös idő, a városokat belengi a tél édes illata: mézeskalács, sült gesztenye, forralt bor és forró puncs gőzölög a levegőben. Ezek az ízek és aromák nemcsak a hideget teszik elviselhetőbbé, de az ünnepi hangulatot is meghozzák, amelyek elvarázsolnak minket a tél legszebb pillanataiban. El is hoztuk nektek a szerintünk legfinomabb mézeskalács tészta receptjét.
Nyújtás, szaggatás, sütés
A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz. Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúróformákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.
Fontos! Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki őket egy tálcára.