InfoPont Ajánló Magazin
ÉletmódHasznos

A kutyáknál is fontos a fényvédelem

Az UV sugárzás ugyanúgy éri a kutyákat is, mint minket, embereket, sajnos mégis kevés szó esik arról, hogy az UV sugarak káros hatásai hogyan érintik kedvenceinket, leégést, bőrrákot okozva. Ezért fontos, hogy a nyári időszakban beszéljünk arról, hogy milyen kockázatok leselkednek kedvenceinkre, és hogyan óvhatjuk meg őket.

Széleskörben elterjedt tévhit, hogy a kutyákat a bundájuk megvédi a napsugarak káros hatásaitól. A kutyák fülein, orrán és hasán vannak olyan felületek, amelyeket egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben borít szőrzet, itt a bőrük ráadásul vékonyabb és sérülékenyebb is. Fontos azt is megemlíteni, hogy a világos, gyérebb szőrzetű kutyák kevésbé vannak védve, ezért, ha sokat tartózkodnak a tűző napon, vagy hirtelen erősebb napsugárzásnak vannak kitéve, akkor leéghetnek.

A kutyák között a bőrrák a leggyakrabban diagnosztizált daganatos elváltozás, és bár nem minden bőrrák típust okoz a napsugárzás, a napsugarak okozta bőrkárosodás fontos tényező a kialakulásban. A kutyák körében a bőrrák számos típusa előfordul, és az emberekhez hasonlóan, korai diagnózis mellett a gyógyulási esélyek viszonylag jók, de sajnos, minél előrehaladottabb állapotban fedezik fel az elváltozást, annál kevesebb az esély a túlélésre.

A három legveszélyesebb, kutyákat is érintő bőrdaganattípus a melanoma (a festéksejtek, azaz a melanociták kóros elváltozása), a laphámrák (ezt a ráktípust hozzák leggyakrabban összefüggésbe a napsugárzással) és a hízósejtes daganat (mastocytoma).

Hogyan védjük kutyánkat a napsugárzás káros hatásaitól?
  1. Náluk is érvényes az aranyszabály, ahogy nálunk: ne tartózkodjunk a déli órákban a tűző napon, mindig vonuljunk árnyékba, ha túl erős az UV sugárzás!
  2. Fokozatosan szoktassuk a kutyánk bőrét a napfényhez. Ha vízpartra megyünk, ahol erősebb a napsugárzás, fokozottan védjük a kutyánk bőrét is!
  3. Amennyiben nem megoldható, hogy behúzódjunk a napról, használjunk UV sugárzás ellen védő ruházatot, vagy speciálisan kutyák számára kifejlesztett fényvédő terméket. Ne használjunk emberek számára kapható naptejet a kutyákon, mivel az ezekben gyakran használt fényvédő összetevő, a cink-oxid, mérgező lehet a kutyák számára!
  4. Ne feledkezzünk meg a kutyák szemének védelméről, ha szükséges, érzékeny szemű kutyánál használjunk kutya-napszemüveget!

További hasznos és érdekes tudnivalókért böngészd a Kutyabarát.hu oldalát!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Készítsd a fel tested a nyárra! 5 tuti tipp a tökéletes bikinialakért

Glück Viktória

4 hasznos kiegészítő munkához, ha mindig mozgásban vagy

Bala

Kutyabarát – 5+5 érdekes kutyapszichológiai tény, amiről sokan nem tudnak 1. rész

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben