InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

A globális felmelegedés miatt is egyre nagyobb gond a pollenallergia

A globális felmelegedéssel nemcsak a pollennel szennyezett területek és a pollenkoncentráció nő, hanem az allergiások száma is. Hazánkban is elindult már az idei allergiaszezon, így fontos, hogy az érintettek tudják, a hétköznapokban hogyan csökkenthetik a kínzó tüneteket.

A globális felmelegedéssel nemcsak a pollenkoncentráció és a pollennel szennyezett területek növekednek, hanem az allergiások száma is – ezt állapította meg az a kutatás[1], amelyet három kontinens 17 városának adatai alapján végzett egy magyar és egy amerikai szakértő. A kutatás eredményei rávilágítottak arra is, hogy a fagymentes napok számának növekedésével meghosszabbodik a pollenszezon és növekszik a pollenkoncentráció. Mindemellett a pollenérzékenyek száma a közeljövőben valószínűleg fokozatosan szintén emelkedni fog, egyrészt a környezetünkben egyre széleskörűbben alkalmazott vegyi anyagok mennyisége miatt, másrészt pedig azért, mert a globális felmelegedés révén az allergén növények élőhelyei észak felé terjeszkednek.

Mindehhez – egy amerikai tanulmány[2] szerint – hozzáadódik, hogy a globális felmelegedés miatt a növények korábban kezdenek virágozni, a fokozott szén-dioxid kibocsátás pedig több virágpor előállítására készteti a növényeket.

Indul a szezon, rengetegen érintettek

Hazánkban is elindult már az idei allergiaszezon, a tavaszi magasabb hőmérséklet hatására erősebb pollenterhelésre van kilátás, ráadásul – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ[3] – ebben az időszakban egyszerre nagyon sokféle allergén növény virágpora található meg a levegőben. A napi pollenjelentésből az is kiderül, hogy a kőris, a fűz, a tölgy, és az erős allergénnek számító nyír pollenje közepes, míg a közepesen erős allergénnek számító platáné pedig magas koncentrációban van jelen.

Ez itthon különösen széles kört érintő problémának számít: az LG korábbi felmérése alapján[4] a 15-59 éves magyarok egyharmada pollenallergiás, viszont az érintettnek csak kevesebb, mint a fele mossa gyakrabban virágporszezonban a ruháit és lakástextíliáit. A pollenérzékenység tüneteinek elkerülése vagy csökkentése érdekében főleg a nők és az 50 év felettiek mosnak gyakrabban, míg a diplomások és a fővárosiak körében kevésbé népszerű ez a szokás.

Tervezzünk és öltözzünk át!

Érdemes első lépésben tájékozódnunk a számunkra allergén növényekről és figyelni az aktuális pollenjelentést, például itt. Abban a napszakban, amikor a legmagasabb az adott növény pollenjeinek koncentrációja a levegőben, érdemes lehetőség szerint a lakásban tartózkodni csukott ablakok mellett. Viszont, ha mégis kimozdulunk otthonunkból, ajánlott odafigyelnünk néhány egyszerű dologra, amivel minimalizálhatjuk az érintkezést ezekkel az allergénekkel – különösen akkor, ha a családunkban, lakókörnyezetünkben pollenallergiás ember él.

A szabad levegőről hazaérve a ruháinkon és bőrünkön megtapadhatnak a pollenek, ezért érdemes átöltöznünk, valamint arcunkat és kezünket átöblítenünk vízzel. A megszokottnál gyakoribb tisztálkodás, illetve akár napi, samponmentes hajmosás is ajánlott ebben az időszakban, hogy a napközben a bőrünkön, hajunkon megtapadt pollenektől megszabaduljunk.

Ruhák tisztítása és szárítása

Miután átöltöztünk, érdemes a ruhákat is minél előbb megtisztítani a pollenektől, mielőtt azok más tárgyakkal érintkeznének. Különösen sokat segíthet ebben az időszakban, ha mosógépünk rendelkezik gőzmosás funkcióval – az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz nemcsak bőrbarát megoldás, de a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének akár 99,9 százalékát eltávolítja[5]. A gőzhasználatot az LG készülékekben például a „Steam” megnevezés jelöli. Szintén a gőz erejével ápolja és frissíti fel a ruhákat az első ránézésre hétköznapi szekrénynek tűnő LG Styler is, mely hasznos lehet akkor, ha nem kell kimosnunk a ruhadarabokat, de szeretnénk megszabadulni a rajtuk lévő portól és allergénektől.

Bár meleg időben gyorsan száradnak a ruhák kültéren, mégis a levegő pollenkoncentrációja miatt érdemes a lakásunkban kiteregetnünk a ruhákat. A gyorsabb száradás és frissebb ruhák érdekében hasznos lehet, ha szárítógépet használunk.

Esti szellőztetés, pollenszűrés

A beltéri levegőminőség javítására alapvetően a szellőztetés a leginkább ajánlott, de pollenszezonban figyelni kell arra, hogy ez este történjen, amikor jelentősen csökken a pollenkoncentráció.

Különösen hasznos lehet ilyenkor, ha a légkondicionálónk alkalmas arra, hogy kiszűrje a polleneket a lakás levegőjéből. A legkorszerűbb, léghűtést és légszűrést egyaránt biztosító, DualCool & Pure rendszerű légkondicionálók például képesek valós időben érzékelni és kiszűrni a rendkívül kisméretű porszemeket, kórokozókat még 1 mikronos méretben (PM 1.0) is. Az UVnano technológia emellett ultraibolya-fénysugarakkal fertőtleníti a beáramló levegőt, elpusztítva a készülék belsejébe jutó egyes kórokozók 99,9 százalékát.[6]


[1] A Lancet Planetary Health című szaklapban is megjelent kutatást Makra László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Kar oktatója és az amerikai Lewis H. Ziska, a pollenkutatás nemzetközi szinten is elismert szakértője végezte.

[2] Climate Change Could Worsen Pollen Season: Study (webmd.com)

[3] https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/256-kornyezetegeszsegugyi-laboratoriumi-osztaly/levegohigienes-laboratorium/lakossagi-tajekoztato-tartalmak/polleninformaciok-megjelenitese/1237-napi-pollenjelentes

[4] https://www.lg.com/hu/az-lg/sajtokozlemenyek/a-magyarok-harmada-pollenallergias-az-uj-orszagos-felmeres-alapjan

[5] Az Allergy Care (Allergiavédelem) program eltávolítja a textíliára rakódott házipor 99,9%-át, hitelesítve a BAF (British Allergy Foundation) által.

[6] A TÜV Rheinland igazolta, hogy az UV LED-fényforrásnak 4 órán keresztül történő kitettség a Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis és Klebsiella pneumoniae baktériumok 99,99%-át eltávolította a légkondicionáló ventilátoráról.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben