InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

A geotermikus innováció nyomában: magyar delegáció járt a világelső Izlandon

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára, valamint Gonda Bence, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának stratégiai elnökhelyettese Reykjavíkban, Gudlaugur Thór Thórdarson izlandi környezetvédelmi, energia- és klímaügyi miniszterrel folytattak egyeztetéseket a geotermikus energia alkalmazhatóságáról. Izland, mint világelső a geotermia felhasználásában, példamutatóan mutatja be, hogyan lehet a háztartások és az ipar energia- és fűtésszükségleteit teljes mértékben megújuló erőforrásokkal fedezni.

Fotó: Rudy Kirchner

Az ötödik alkalommal megrendezett Iceland Geothermal Conference kiváló platformot nyújtott a magyar delegációnak arra, hogy megismerje a szigetország által alkalmazott technológiákat. Izland gyakorlata bizonyítja, hogy a geotermikus energia nemcsak stabil energiaforrás, hanem környezetbarát zöldenergia is, amely kedvezően hat az életminőségre.

A találkozón egyetértés volt abban, hogy a geotermia napjainkban kiemelt fontosságú, hiszen biztonságos, fenntartható, megújuló energiaként értékes alternatíva az energiamixben. Továbbá, a véglegesítés előtt álló Nemzeti Földhő Stratégia kapcsán Magyarország célja, hogy a nemzetközi geotermikus szektorban erősítse pozícióját, reagálva az Európai Parlament januári állásfoglalására, amely az ágazati beruházások felgyorsítását sürgette.

Steiner Attila az Arctic Green Partnership Forumon tartott előadásában hangsúlyozta, hogy a júliusban kezdődő magyar soros elnökség kiemelten foglalkozik majd a geotermikus energia kérdésével. Magyarország hosszú ideje az első öt európai ország között van a földhő hasznosításában, ám számos kiaknázatlan lehetőséggel rendelkezik ebben a gyorsan növekvő szektorban. Az előkészületben lévő Nemzeti Földhő Stratégiában foglalt intézkedések a geotermiát a magyar zöldgazdaság húzóágazatává tehetik, és a jelenlegi 6,4 petajoule hazai energetikai felhasználás a következő évtized elejére megduplázódhat.

A program során a magyar delegáció megismerhette Izland legmodernebb erőművét és a Krafla erőművet, ahol a világ legmelegebb geotermikus kútját fúrták. Betekintést nyertek abba, hogy Izland milyen komplex megoldásokkal hasznosítja a földhőt, beleértve a kiterjedt távhőrendszereket és az üvegházi zöldségtermesztést is.

Gonda Bence kiemelte, hogy bár Magyarországon évtizedek óta foglalkoznak geotermikus energiával, az új szabályozási környezet és a Nemzeti Földhő Stratégia alapján a kedvező adottságokat minél hatékonyabban kívánják kiaknázni. Az Országgyűlés 2022 őszén új jogszabályi keretrendszert alkotott a geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására, amely környezetbarát és fenntartható módon támogatja az ország energiaszuverenitását. Az új egykapus rendszer gyors és hatékony ügyintézést tesz lehetővé, aminek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-ban beérkezett közel 100 érvényes kutatási engedélykérelem. Az elinduló beruházások révén 2035-re akár évi 1-1,2 milliárd köbméter földgáz kiváltása is elérhető.

A geotermikus energia kinyerése és hasznosítása stratégiai fontosságú a hazai energetikai tervezésben. A megfelelő beruházásokkal Magyarország megbízható és megfizethető energiát biztosíthat a családok és vállalkozások számára, erősítve az energiaszuverenitást és hozzájárulva a kibocsátásmentes energiatermeléshez.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben