InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

A fenntartható jövő érdekében működik együtt a WWF és a The Coca-Cola Foundation

A WWF – világszerte és Magyarországon is – többek között azért dolgozik, hogy megóvja a folyókat és a vizesélőhelyeket. A Duna forrásától a deltáig a folyó mentén élő emberekkel együttműködve tesznek konkrét lépéseket a Duna természetességének visszaállításáért, új lehetőségeket teremtve a fenntartható mezőgazdaság és az ökoturizmus számára. Ezt a munkát támogatja a Living Danube program, egy egyedülálló, ágazatokon átívelő partnerség, amely a WWF CEE, a The Coca- Cola Foundation és a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (ICPDR) összefogásával a dunai vizesélőhelyek megőrzését és helyreállítását helyezi fókuszba. A The Coca-Cola Foundation az elkövetkező időszakban újabb WWF projektben működik együtt a szervezettel, melynek célja a magyarországi Homokhátságon megvalósuló konkrét vízmegőrző területek kialakítása.

A nemzetközi kooperáció magyar relevanciával is rendelkező 8 éves projektje többek között a Living Danube Partnerség, melyet a Coca-Cola globális alapítványa, a The Coca‑Cola Foundation 4,4 millió dolláros (mintegy 1,39 milliárd forint) támogatással finanszírozott eddig. A program nyolc év alatt számos létfontosságú vizesélőhelyet, folyóágakat és ártereket állított helyre a Duna és mellékfolyói mentén. A projekt keretében 5 462 hektárnyi vizesélőhelyet (több mint 7 422 futballpályányi területet) revitalizáltak, ez 4800 úszómedencének megfelelő, minimum 13 millió köbméter plusz vízmennyiség befogadását teszi lehetővé. Az első szakasz lezárása után a következő egy év során a program öt országában – Magyarország mellett Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában – segíti majd elő a vizesélőhelyek klímaváltozással szembeni ellenálló képességének növelését.

„Az elmúlt években érezhetően megnőtt az érdeklődés a vállalati oldalról a fenntarthatóbb működés iránt. Ma már egyre több cég felismeri, hogy a korábbi évtizedek működése a jövő szempontjából nem járható út. Ennek hatására hajlandóak egyre komolyabb ökológiailábnyom-csökkentési és egyéb fenntarthatósági vállalásokat tenni” – fejtette ki gondolatait Bogschütz Dániel, a WWF Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős menedzsere.

“A WWF-fel való partnerség a The Coca-Cola Foundation támogatásával jelentős előrelépést hozott a Duna menti létfontosságú vizesélőhelyek és árterek védelmében. Hiszünk abban, hogy további partnerekkel, támogatással és befektetésekkel valódi változást lehet elérni, hogy tartós pozitív előrelépést tegyünk bolygónk érdekében. A Coca-Cola pedig továbbra is azért dolgozik majd, hogy megfelelő támogatást nyújtson ezen erőfeszítésekhez” – fogalmazott Sonia Dimogli, a The Coca-Cola Company magyarországi ügyvezetője.

“A víz nemcsak a legtöbb italunk első számú összetevője, de üzleti tevékenységünk hosszú távú sikerének és közösségeink egészségének is központi eleme. Vízstratégiánk a fenntartható vízbiztonságra összpontosít a vízpótlás, az intelligens vízpolitikák támogatása, valamint a felelős vízhasználat biztosítása révén” – mondta el Szalóky Tóth Judit, a Coca-Cola Magyarország vállalati kapcsolatok vezetője.

Ereifej Laurice, a közép- és kelet-európai WWF (WWF CEE) Élő Folyók programjának vezetője szerint az ilyen jellegű együttműködések nagyon fontosak a környezetünk megóvásának szempontjából: “2014 és 2021 között a The Coca-Cola Foundation, a WWF CEE és a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság között egy, a Duna-vízgyűjtő területére kiterjedő, ágazatok közötti partnerség jött létre. Az együttműködés 5 országban 9 folyó- és vizesélőhely-helyreállítási projektet valósított meg, amelyek 5400 hektárnyi területet érintettek, és 13,45 millió köbméter vízmegőrzési kapacitással bővültek. A közös munka eredményeként több mint 65 millió embert értünk el a folyók és vizesélőhelyek értékének tudatosításával. A korábbi hosszú távú regionális programot egy egyéves “hídprojekt” kötötte össze egy második fázissal (Living Danube Partnership II.). A szándékunk az volt, hogy az eddigi eredményekre építve a jövőben még nagyobb hatást tudjunk elérni. Ennek érdekében további revitalizációs projekteket készítünk elő, mind vidéki területeken, mind városokban: azaz értékeljük a vizesélőhelyek helyreállításának hatását az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére. Továbbá feltárjuk a vízgazdálkodás lehetőségeit a fenntarthatóbb vízkészlet- és vízgyűjtő-gazdálkodás kialakítása érdekében a magánszektor bevonásával, és lobbizunk azért, hogy a folyók és árterek helyreállításának növekedjen a politikai támogatottsága.”

A partnerek elkötelezettségét jelzi, hogy a következő időszakban a WWF Magyarország – a The Coca-Cola Company támogatásával – a magyarországi Homokhátságon valósít meg egy helyi vízmegőrző programot. A folyószabályozás és a mezőgazdasági területek lecsapolása az elmúlt 200 évben országos szinten negatív éves vízmérleget eredményezett Magyarországon. A negatív vízmérleg, azaz a felszíni és felszín alatti vízkészletek folyamatos csökkenése különösen hangsúlyos az ország egyes régióiban, így a Duna és a Tisza közötti Homokhátságon is. A nagyszabású, természetre alapozó vízmegtartó projektek (például folyók ártereinek bővítése, természetközeli víztározók létesítése) mellett a kisléptékű, szintén természetre alapozott megoldásokat alkalmazó helyi projekteknek nemcsak a vízpótlás, hanem a helyi szereplők bevonása, valamint a víz és a természet értékének a mindennapi életben való fontosságának megértése szempontjából is nagy jelentősége van.

„Ma Magyarországon abba a hitbe ringatjuk magunkat, hogy víznagyhatalom – vízben bővelkedő ország – vagyunk. E tévhitre alapozva régóta nincs annak hagyománya, hogy éljünk az időszakos víztöbblet adta lehetőségekkel. A vizek helyben megtartása helyett azok gyors elvezetésére alapuló vízgazdálkodási gyakorlat a klímaváltozással súlyosbítva oda vezetett, hogy a Duna és a Tisza között fekvő Homokhátságon a szárazodás olyan katasztrofális méreteket ölt, hogy a területet már félsivatagnak nyilvánították. Ahhoz, hogy lassítsuk a Homokhátság szárazodását, és enyhítsük az ebből fakadó gazdasági károkat, minden eddiginél nagyobb szükségünk lenne olyan vízgazdálkodási paradigmaváltásra, ahol a vízelvezetés helyett a vizek megtartása kerülne előtérbe. Ehhez többek között olyan sikeres pilot projektekre lenne szükség, amelyekkel demonstrálni lehetne a helyi vízvisszatartáson alapuló gazdálkodás előnyeit. Emiatt nagy reményekkel nézünk a The Coca-Cola Foundation által támogatott domaszéki projekt elé” – nyilatkozott Fehér Zoltán, a WWF Magyarország természetvédelmi osztályvezetője.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben