InfoPont Ajánló Magazin
Kult

„Humor az mindig kell” – Édes Anna az Örkényben

Szenteczki Zita az Örkény Színházban második darabját, az Édes Annát rendezi, amelynek október 2-án és 3-án lesz a premierje a stúdió Színházban. Az izgalomról, az utolsó simításokról és a darab különlegességeiről mesélt nekünk.

A fiatal rendező második darabját rendezi az Örkény Színházban, és Mácsai Pál igazgató szabad kezet adott neki a darab megválasztásában. Hogy miért éppen az Édes Annát választotta? Szenteczki Zita elmondta, szerinte nagyon izgalmas megcsinálni ezt az előadást, egyrészt a tárgyiasított nő bosszújáról szól, másrészt kihívás kamaratérben foglalkozni ezzel az anyaggal. Édes Annán kívül a szereplők több szerepet is játszanak. Ráadásul egy izgalmas téri helyzet áll fenn a stúdióban. A rendező így fogalmaz: „Tulajdonképpen mind egy utolsó vacsorán veszünk részt a nézőkkel együtt, az egész stúdió tere meg van forgatva, hosszában át van építve, és az Édes Anna mind térileg, mind nyelvileg, mind zeneileg teljesen le van választva a többi szereplőről.”

Továbbá kiemelte, ez a tárgyiasítás abban jelenik meg, hogy Annát mindenki azzá teszi, amilyennek láttatni akarja.

A darabbal persze még van dolog. „A premier előtt, a főpróba héten rengeteg simítást kell még elvégeznünk”, mondja a rendező, majd hozzáteszi, „Ilyenkor vannak az apró hangolások a darabon, a technikai részletek, amire reagálni kell, megérkeznek a jelmezek, és véglegesítjük a díszleteket és a kellékeket.” A napi nyolc óra próba után, a délutáni négy órás szünetben, és egész éjszaka még bevilágítják a darabot a rendezővel.

Szenteczki Zita kézjegye a darabon nagyon izgalmas előadást ígér, ugyanis a rendező bábszakirányon végzett, több képzőművész van a családjában, tehát a képi gondolkodás és a képek komponálása nem idegen tőle. Ahogyan az abszurd humor sem, így a groteszk helyzetek jelenléte is rendkívülivé teszi majd az Édes Annát. „Humor az mindig kell”, jelenti ki a rendező. Az emberi kisstílűség mélységét a sok kinevetés teszi majd teljessé. Bíró Kriszta, Borsi-Balogh Máté, Epres Attila, Für Anikó, Znamenák István és Zsigmond Emőke játsszák a darabot, de Szenteczki Zita rendező az egész stábot nagyon konstruktív csapatnak nevezte, akik nem csak a saját szerepükben, hanem a teljes előadásban gondolkodtak.
Tehát Édes Anna az Örkény Színházban október 3-ától!

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Izrael ízeitől Enrique Iglesiasig – heti programajánló

InfoPont

Szenteste – Nyerj Velünk színházjegyet!

InfoPont

Köszönjük! Az Újszínház Gála műsora október 27-én

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben