Mi jut eszünkbe a csokoládéról? Gondolhatunk rá édes önjutalmazásként ha magunknak szánjuk vagy kedveskedő ajándékként másnak. Tekinthetünk rá kísértésként, vagy – mint a ZAX csokoládémanufaktúra alapítói – beteljesült szenvedélyként.
A legédesebb élvezet, ami az elmúlt pár hónapban elérte, amit sokan hosszú évek alatt sem, olyan márka lett a hazai édesség piacon, amely kiemelkedik a kínálatból és már-már ehető ékszerként gyönyörködteti a szemet és lázba hozza ízlelőbimbóinkat.
Bár a márka nagyon fiatal, a 2019-es bemutatkozást hamar zajos siker és egyre növekvő érdeklődés kísérte. Fő profiljuk a kézzel festett, töltött bonbon klasszikus, jól ismert ízekkel mint a kávé, vanília, pisztácia vagy mangó. Emellett saját mogyorókrémük, különböző bevont drazsék és táblás csokoládék is megtalálhatók a ZAX kollekciójában.
Ami minden termékben közös, az a prémium alapanyagok használata, az aprólékos kézimunka és az egyediség – minden egyes bonbon vagy tábla más és más.
A szakma is hamar elismerte a ZAXot: az alapítás után három ezüstérmet hoztak el a 2020-as Academy of Chocolate Awards-on passiógyümölcsös prelinéjukkal, az International Chocolate Awards világversenyen pedig két bronzzal tüntették ki a málnás és a sós-karamellás bonbonjaikat.
Idén pedig Közép-Európából egyedülállóan két csillagot kapott a gasztronómia Oscar-díjaként számon tartott Great Taste Awardson a ZAX csokoládéműhely erdei gyümölcsös bonbonja, de kézműves Zsutella mogyorókrémüket is díjazták.
Kik a megálmodói, megalkotói ezeknek a csodálatos, a legmagasabb ízigényt is kielégítő művészi csokoládéknak?
Varga Zsuzsa és Ferenc így fogalmaznak: „Minden az otthoni konyhánkban kezdődött. Tíz évvel ezelőtt megérett bennünk a gondolat, hogy milyen izgalmas hobbi lehetne a csokoládékészítés. A hobbiból szerelem lett és hivatás. Így született meg a ZAX, Komáromban a Duna partján.”
A Varga házaspár büszke rá, hogy értéket teremthetnek a magyar csokoládépiacon és újabb emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy vidéki kisvárosból is lehet világszínvonalú terméket készíteni, ha valaki alázattal, szenvedéllyel végzi a dolgát.
A budapesti, Sas utcai mintabolt a második üzlet, amivel egy álom vált valóra, hiszen a csokoládék a műhelyet elhagyva illusztris, a minőséghez illeszkedő showroom-teret kaptak az V. kerületi műemlék épületben. Az üzletnek fontos része a Taittinger champagne kínálata, ami organikus egészt alkot a ZAX termékeivel, hiszen a pezsgők nem pusztán az ünnepi alkalmakat teszik még különlegesebbé, de a csokoládékat is inspirálják.
Megrendelésre ízlés szerint egyedi csokoládékat is tudnak készíteni, így a döntéshozók olyan szín-, íz- és formavilágú édességeket rendelhetnek, amit ajándékba a legszívesebben adnának a kollégáiknak. Így könnyen lehet tükrözni a cég által képviselt értékeket, ami ezáltal a brandépítésnek is az egyik legtökéletesebb módszere: ha valaki ezt a csokoládét megkóstolja, emlékezni fog rá, hogy kitől kapta, annyira különleges és finom.
Olvass bele magazinunkba is:
Olvass bele legújabb magazinunkba!