InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Világhódító magyar illóolajok – 100% egészség, 100% magyar

A világpiacon meredeken növekszik az igény a kiemelkedő minőségű, teljes mértékben természetes alapanyagú, kíméletes gyártási eljárással készült illóolajok iránt, ám a jelenleg forgalmazott termékek zömét szintetikus összetevőkből állítják elő.

Ezt ismerte fel a Grapoila márkanevű növényi olajokat gyártó cégcsoport. A GINOP Plusz pályázat keretében 183 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatásból megvalósuló projekt keretében a Future Plastik Kft. kiemelkedő minőségű, hazai gyártású illóolajok előállítására és világpiaci bevezetésére vállalkozott.

‘Zero waste’ technológia

A Grapoila termékek gyártása során keletkezett minden melléktermék 100%-ban hasznosításra kerül, semmi nem vész kárba.

Már a kezdet kezdetén, a cégalapításkor fontos volt számukra a környezetvédelem. Egy természetes alapanyagokból, kitűnő minőségű, teljes értékű élelmiszer gyártásának az ötletével együtt feltett szándékuk volt értéket teremteni abból, amit mások kidobásra ítéltek. A szőlőtörköly a borászatok hulladéka, korábban maximum állati takarmányozásra használták, ők mégis a kincset érő, kiváló élettani hatású, minőségi olajat rejtő szőlőmagot láttak meg benne több mint 10 évvel ezelőtt. Ezzel az első alapanyaggal kezdődött a Grapoila hidegen sajtolt olajok Zero Waste ‒ azaz hulladék nélküli – gyártása.

A „Zero Waste” gyártással csökkentik az ökológiai lábnyomot, környezettudatosabbak, ugyanakkor a költségeket is csökkenteni tudják.

100% természetes – 100% egészséges

A hidegen sajtolás kizárólag mechanikai eljárás, melynek során az alapanyagok természetes, értékes összetevői teljes mértékben megőrződnek.

Meggyőződésük, hogy a természetes összetevőből álló, vegyszermentesen előállított élelmiszerek a minőségi táplálkozás alapkövei. A sajtolásnál az olajtól elváló szárazanyag, a pellet megőrlésével kapott gluténmentes maglisztek is igen gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban. Kitűnő, természetes, növényi rost- és fehérjeforrások, ugyanakkor szénhidrát- és zsírtartalmuk igen alacsony. A tökmagliszt proteintartalma például közel 70%, ráadásul aminosav-összetétele is szinte tökéletes.

A gyártásánál is a legfőbb szempont, hogy csak természetes összetevőket tartalmazhatnak. Az OMÉK 2019 terméknagydíjas Grapoila Gourmet Mustárszószok esetében például a Zero Waste gyártás során keletkezett mustármagiszapból készített természetes emulgeálót használnak fel az élelmiszeriparban általánosan elterjedt ipari emulgeálószerek helyett.

A Grapoila natúrkozmetikum család is újabb és újabb – kizárólag természetes anyagokat tartalmazó – tagokkal bővül. A kozmetikumok minden esetben igen magas százalékban tartalmazzák fő hatóanyagaikat, a hidegen sajtolt olajokat, melyek világszerte keresett, rendkívül jó bőrápoló és bőrmegújító hatással bíró kozmetikai olajok.

Hazai beszerzés – hazai gyártás

A Grapoila termékek gyártásához az alapanyagot elsősorban hazai termelőktől vásárolják. A feldolgozást ‒ a nyersanyag beérkezésétől a csomagolásig ‒ saját üzemükben végzik, három magyarországi telephelyen.

A Grapoila termékek gyártásához használt nyersanyagokat elsősorban hazai termelőktől, illetve az európai unióból igyekeznek beszerezni, hiszen a minőségi alapanyag alapvető fontosságú a minőségi termékek előállításához. A legtöbb termelővel személyes kapcsolatot ápolnak, időnként a termesztés teljes folyamatát nyomon követik. Azzal, hogy a beszerzéssel a hazai, illetve térségbeli termelőket részesítik előnyben, nem csak a minőséget biztosítják, legalább ilyen fontos szempont a hazai gazdaság, a helyi termelők támogatása.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

5 tipp az egészségtudatos étkezéshez

Glück Viktória

Télen is fitten? Lehetséges!

Glück Viktória

Áprilisi magazin

Zalai Mariann

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben