InfoPont Ajánló Magazin
InfoPontUtazó

Varsó – City break a közelben

Szűcs Péter fotóival és utazós történeteivel nemcsak a blogján, a PetersPlanet.travel site-on, hanem nálunk is rendszeresen találkozhattok.

Három éjszakát töltöttem nemrég Lengyelországban, Varsóban, ami azért volt különösen izgalmas, mert először jártam a városban, semmilyen tapasztalatom nem volt a korábbi évekből vagy évtizedekből. Nyitottan, mindenre kíváncsian merültem el a város rétegeiben és fedeztem fel magamnak a látnivalóit.

A KULTÚRPALOTA

A híres Kultúrpalota pálmafával. Az épületben színház, kávézó és kiállítások is vannak. Azért is érdemes a csúcsra menni és onnan körbetekinteni, mert onnan láthatjuk és érezhetjük legjobban a város lüktetését és növekedését. A felhőkarcolós képet a rácson kitolt lencsével készítettem. A helyiek szerint azért épült ennyi felhőkarcoló a városban, hogy eltakarja ezt az épületet, ami a helyieknek érthető okokból egészen mást mond, mint az utazóknak.

FOOD TOWN

A Food Town kifőzdéi közül az ukrán leveseket próbáltam ki, de írótársam, Vonnák Dia egy szuper éttermet is ajánlott nekem, ahová sajnos idő hiányában nem tudtam eljutni. Megosztom veletek, mert tudom, Dia mindenből a legjobbat adja. Czarnamorka az étterem neve és odeszai ukránok csinálják, ott lehet olyan jó halat meg kagylót enni, mint Odeszában.

KIRÁLYI ELEGANCIA

Varsó friss energiákkal teli, de a mai napig érezhető benne királyi elegancia. A belvárosban Brooklyn stílusú éttermeket és kávézókat láttam, megújuló, dzsentrifikálódó negyedeket és meglepően sok felhőkarcolót. Azt is azonnal megéreztem, hogy Varsó élvezetéhez egyre beljebb kell menni a folyamatosan feltáruló rétegekben, a város lassan, óvatosan adja át magát a látogatónak, tele van meglepetéssel és a nekünk magyaroknak otthonos kelet-közép-európai hangulatokkal.

GASZTROTÚRA

Vacsorára a képen is látható elegáns és modern konyhával a DOCK19-et ajánlom, de Varsó számtalan izgalmas gasztronómiai élményt kínál. A helyi gasztronómiával való ismerkedést mindig a piacon kezdem és első körben olyan gyümölcsök és zöldségek után kutatok, amit még nem láttam vagy nem kóstoltam. Varsóban például a “lengyel kiwi” néven árusított zöld bogyókat fedeztem fel. A lengyel konyhával való ismerkedésem új kedvecet is hozott, a hideg céklaleves kapros-joghurtos frissítő finomság. A város legjobb étterme, amit úgy is ajánlok, ha egyetlen éttermet próbálsz ki Varsóban, akkor ez legyen az: Kieliszki na Próznej.

Szöveg: Szűcs Péter Képek: PetersPlanet.travel

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben