InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Utazási tippek a szakértőtől: utazás gyerekkel, családdal 7. rész

Minősített szálláshelyek + „minősített családbarát szálláshelyek”, az utazók védelmében

Olvastad már azt az új hírt, miszerint az összes hazai szálláshelynek, a következő három évben kötelezően minősíttetnie kell magát? A kötelező dolgokat sokszor nem szeretjük, ez a rendelkezés azonban egyértelműen az utazókat segítik és védik.

A minősítési program célja, hogy a magyar turisztikai szolgáltatások 21. századi, egységes minőséget képviseljenek és erről a vendégek megbízható, ellenőrzött információt kapjanak. Ezért a korábbi, csak a szállodákra és a panziókra vonatkozó, és önkéntes igénylésen alapuló védjegyrendszert kötelező érvényű, valamennyi hazai szálláshelyre érvényes, országosan egységes nemzeti szálláshely-minősítő rendszer váltja fel. Ezzel mind a külföldi, mind a belföldi vendégek egyértelmű információt kaphatnak a Magyarországon hét kategóriába sorolt, mintegy 42 ezer szálláshely által kínált szolgáltatások minőségéről.

A jövőben kizárólag a minősítéssel rendelkező kereskedelmi szálláshelyek, magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek működhetnek a piacon.

Elárulok egy titkot: eddig az volt a gyakorlat, hogy az újonnan nyíló szálláshely tulajdonosa a település jegyzőjénél megadta, hogy hány csillagosnak szeretné a szállodáját bejegyeztetni és az esetek nagy részében ezt meg is kapta. Magyarul nem egy egységesített, nem egy ellenőrzött kategória-rendszer szerint lettek minősítve, hanem „bemondás” alapján

Van egy másik jó hírem is!

Nemcsak a kötelező szálláshely minősítés indult el 2022 januárban, hanem létezik egy – a gyermekes családok részére szóló – másik minősítés is.

Ez a minősítés valódi garanciát nyújt a családbarát szolgáltatások meglétére, minőségi színvonalára.

Rengeteg hazai szálláshely aposztrofálja magát családbarátként, de a fogalom – sajnos – sokszor tartalom nélküli. Ezen „minősített családbarát szálláshelyek” védjegyrendszer alapvető célja, hogy garanciát nyújtson a családbarát szolgáltatások minőségi színvonalára. A csatlakozni kívánó szálláshelyek felvétele nem önbevallás alapján történik, hanem egy meghatározott – több mint 50 szempontot vizsgáló – kritériumrendszer alapján, melyet a védjegy tulajdonosai rendszeresen ellenőriznek.

Ezen „minősített családbarát szálláshelyek” kritériumrendszeréről és ajánlott szállodáiról a márciusi InfoPont Magazinban írok bővebben, azért, hogy a gyermekitekkel, a családdal szuper szálláshelyekre mehessetek!

Csobota-Kiss Árpád
Hotel Mentor
Fotó: Papp Zoltán
The Life Explorers magazin

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben