InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Ünnepel a világ

Ismeritek a mondást: Ahány ház, annyi szokás. Igaz ez a karácsonyra is, hiszen a világ népei rendkívül sokszínűen ünneplik az év legfontosabb ünnepét. Nézzük is meg, hogy hogyan.

Anglia:
A gyerekek még időben levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándéklista kap lángra, akkor újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett, itt kezdtek el először karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé.

Amerika:
Ahány etnikum van Amerikában, annyi féle módon ünneplik a karácsonyt. De azért vannak közös szokások is, például egész decemberben énekelve járnak házról házra a gyerekek, és mindenütt ünnepi módon vendégelik vagy ajándékozzák meg őket. A házakban színes kis égőkkel megvilágított karácsonyfa áll. Az ajándékot úgy kapják a gyerekek, hogy harisnyájukat vagy cipőjüket tölti meg reggelre a Télapó.

Ausztria:
Mikulás december 6.-án ajándékozza meg a jó gyerekeket dióval, almával, édességgel. December 24.-én pedig gyermek Jézus hozza az ajándékot és a karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyű, csak ez után léphetnek gyertyákkal, díszekkel és édességekkel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

Ausztrália:
Mikulás szánját 8 fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek
a tengerpartra vagy krikettet játszanak.

Franciaország:
Kisebb gyerekek kikészítik cipőjüket a tűzhely közelébe, hogy a karácsony estéjén a Mikulás beletegye az ajándékokat. Nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli misére, és onnan hazatérve az ünnepi asztalhoz ülnek.

Németország:
A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertyaégőket vagy színes képeket szerelnek, melyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. Lakások többségében megtalálható a betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukor nehezéket tesznek, hogy a Mikulás biztos megtalálja.

Norvégia:
Karácsonykor csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok, kéz a kézben körültáncolják, miközben karácsonyi dalokat énekelnek.

Svédország:
Karácsony reggelén templomok égő gyertyákkal várják a híveket. Az ünnepi menü: hering és barna bab. Jó gyerekeknek a Mikulás, Jultomtem, egy manó segítségé-vel osztja szét az ajándékot.

Új-Zéland:
A karácsony náluk a nyár közepére esik, ezért ilyenkor a többség piknikezik a szabadban vagy a tengerpart-
ra megy. Általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak.

Az igazi Télapó (Joulu Pukki) Finnországban, Roveniemi városában él. Saját irodájában válogatja szét a világ minden tájáról érkező leveleket. A tradíció szerint minden házhoz bekopog, és belépve hangosan kérdezi meg, hogy “Lakik itt jó gyerek?” Ezek után adja át az ajándékokat. A mikulás érkezése előtt a finnek szaunáznak, karácsony napján templomba és elhunyt szerettük sírjához mennek, hogy gyertyát gyújtsanak az emlékükre. Szokás még, hogy december 24-én délben, a régi fővárosban egy különleges ünnepség keretében kihirdetik a „karácsonyi béke” időszakát (joulurauha), amely húsz napig tart.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

InfoPont Magazin – 2020 December

Bala

Christmas beauty – Szépségtippek karácsony előtt

Glück Viktória

Christmas Beauty – Ajándék tippek

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben