InfoPont Ajánló Magazin
AjánlóInfoPontKiemelt tartalom

Történelmi időutazás Székesfehérváron

Grandiózus színpad, egyedülálló látvány, lélegzetelállító zene, közel 100 szereplő – Legyen részese az Árpád-ház történetét lezáró Koronázási Szertartásjátéknak augusztus 19-21. között Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen!

Székesfehérvár ünnepi időszaka a Székesfehérvári Királyi Napok, melynek keretében 2022. augusztus 12-21. között kulturális programok, történelmi játékok, népművészeti fesztivál, középkort idéző utcaszínház segítségével kelnek életre történelmünk lapjai. Ekkor emlékezünk államalapító Szent István királyunk szentté avatásáról és a magyar államiság szempontjából meghatározó jelentőségű törvénylátó napokról.

Az eseménysorozat lelke a közkedvelt Koronázási Szertartásjáték, amely tizedik alkalommal állít emléket az Árpád-ház nagy királyainak. Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla, II. András, IV. Béla, IV. (Kun) László után idén III. András, „Az utolsó aranyágacska” koronázásába ágyazott élettörténetét mutatja be a Vörösmarty Színház, és egyben igyekszik összegezni annak az Árpád-házi korszaknak a történetét, amelynek az önálló magyar államiság megmaradását és megszilárdulását köszönhetjük.

2013. óta (a pandémiás időszakot leszámítva) a Koronázási Szertartásjátékok minden évben azon a helyen valósultak meg, ahol ez a szakrális aktus valóban megtörtént. Ez azért is nyújthatott páratlan élményt, mert az alkotó fantázia segítségével tulajdonképpen évről évre felépült az emberek képzeletében az, amit az évszázadok elpusztítottak: a Nagyboldogasszony Bazilika! A középkori Magyarország szakrális központja, ősi királyaink panteonja.

Idén nyáron lezárul egy 10 éves eposz, a nagy királylegendák korszaka, amelynek keretében a Koronázási Szertartásjátékok megörökítették az Árpád-ház sors- és történelemfordító királyainak élettörténetét.
“III. Andrással vége van az Árpád-háznak, de nincs vége a kérdések sorozatának, hiszen III. András maga is egy kérdéses figura. A történészek is megosztottak abban a kérdésben, hogy valóban ő-e az utolsó Árpád-házi király? Én a voksomat azok véleménye mellett teszem le, akiknek az a meggyőződése, hogy igen, III. Andrásban valóban az utolsó Árpád-házi királyt tisztelhetjük.” – fogalmazott Szikora János rendező.

A X. Koronázási Szertartásjáték, a III. András – Az utolsó aranyágacska főbb szerepeiben Sarádi Zsoltot (III. András), Varga Lilit (Boldog Erzsébet), Sághy Tamást (II. András), Ballér Biankát (Estei Beatrix), Mihályi Győzőt (Lodomér, váradi püspök) és Varga Gabriellát (Morosini Tomasina) láthatja a közönség augusztus 19-én, 20-án és 21-én. A színpadon megjelenő közel száz fős szereplőgárda tagjai a Vörösmarty Színház tagjai mellett a város színjátszói, kórusai és a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Színjátszó Táborának húsz résztvevője.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeumban már látható Királyok és szentek – Az Árpádok kora kiállítás és a szertartásjáték több ponton is összekapcsolódik, ráadásul a szertartásjátékra jegyet váltók díjmentesen nézhetik meg a tárlatot.

Repüljön vissza a Vörösmarty Színházzal a középkorba, legyen részese az élménynek!

Jegyek: www.koronazas.hu

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Adventi vásár

InfoPont

Adventi programozó 2.0.1.9.

Bala

Senki sem marad program nélkül a nyáron Fehérváron!

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben