InfoPont Ajánló Magazin
Kikapcsoló

Szokatlan feldolgozásban mutatja be A kaukázusi krétakört a Nemzeti Színház

A megszokottól eltérő feldolgozásban mutatja be Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című darabját szombaton a Nemzeti Színház.

A georgiai színházi élet kiemelkedő alakja, Avtandil Varszimasvili rendezi az előadást, amelynek bemutatóját egy baleset miatt többször is elhalasztották – olvasható a színház csütörtöki közleményében, amely szerint Varszimasvili Brecht darabját a néző intellektusát megcélzó interpretációktól kissé eltérően, érzelemdús és szenvedélyes előadásként képzelte el.

A főbb szerepekben Katona Kinga, Bordás Roland, Trill Zsolt és Berettyán Sándor lép színpadra. Mint felidézik, az Azdak szerepében látható Trill Zsolt a próbán részleges izomszakadást szenvedett, emiatt kétszer is el kellett halasztani a bemutatót.

A színművész nem először találkozott a rendezővel, hiszen a Boccaccio Dekameronjából készült Sólyompecsenye című előadással Tbilisziben is vendégszerepelt a kilencvenes években.

„A mi előadásunk egyáltalán nem elidegenítő. Klasszikus songok sincsenek benne” – idézi a közlemény a színészt, aki hozzátette: Avtandil fiatalkorában látta a darabot Brecht rendezésében, és az neki nem tetszett. „Varszimasvili színházi világa egészen más” – hangsúlyozta Trill Zsolt.

Gruse szerepében Katona Kinga látható, akit szintén megfogott a rendezőnek a megszokott Brecht-interpretációktól eltérő, másfajta szemléletmódja. „Ha valamiben itt nem lesz hiány, akkor azok az érzelmek, a vér, a könnyek, a nevetés” – emelte ki a színésznő.

Hozzátette, hogy Avtandil Varszimasvili nagyon erős képekkel, elrajzolt gesztusokkal dolgozik, beemelte a georgiai zenét, a táncokat is az előadásba, ettől is újszerű az egész.

Maga a szerep a MITEM-en látott német előadás kapcsán élt benne leginkább, amelyet a Berliner Ensemble mutatott be pár éve – árulta el Katona Kinga, hozzátéve: „az, hogy nemrég született meg a gyermekem, egyfelől segítette a szerep megformálását, hiszen az anyasághoz most nagyon konkrétan megélt kötődésem van. Játszani viszont sokkal nehezebb így, hiszen sokkal jobban belém hasítanak a mondatok.”

A közlemény idézi Avtandil Varszimasvilit is, aki kiemelte: „nagyon emocionális előadás lesz. Ma olyan korban élünk, ami a szereteten kívül áll, akár a szeretetlenség korának is nevezhetjük, és mindannyiunkban él a nosztalgia a szeretet érzése iránt”. „Nagyon jó munka volt ez együtt” – állapította meg a rendező, aki a Tbilisziben működő Gribojedov Állami Színház művészeti vezetője is egyben.

Mint a közleményben rámutatnak, Brecht példázata a rendező hazájában játszódik ugyan, de a szerző számára ez csak egy egzotikus díszlet volt, ellenben Varszimasvilivel, aki hazáját nem egzotikus országként kezeli, és élénken él benne azoknak a háborúknak, a polgárháborúknak az emléke, amelyeket átélt.

hirado.hu

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben