Életmód
Segítség, továbbtanul a gyerekem! 2. rész
  • 2020. november 13.

E havi cikkemben a felsőoktatásba készülő fiatalok szüleinek gyűjtöttem össze néhány megfontolandó szempontot és információt.

Változó szülői szerepek

Az első pályaválasztási döntésnél – amikor a fiatalok még nem rendelkeznek kellő élettapasztalattal – természetes, hogy a szülők jobban bevonódnak. 18-20 éves majdnem-felnőttként azonban már nagyobb az önismeretük,
jó esetben van már némi munkatapasztalatuk (nyári munka, korrepetálás stb.) is, kiforrottabb pályaelképzelésekkel rendelkeznek.

Természetesen adhatunk tanácsot, de engedjük, hogy megízleljék az önálló döntés örömét! Még ha előre látjuk is a lehetséges akadályokat, ne akarjunk minden követ elmozdítani gyermekünk elől – egyrészt, a kudarcokkal való megküzdést csak a saját bőrén tudja megtanulni, másrészt a siker öröme is akkor lesz igazán az övé, ha azt saját döntéseinek és erőfeszítéseinek köszönheti.

Amit megtehetünk:

  • Vegyünk részt továbbtanulást segítő rendezvényeken, mint pl. az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelyen rengeteg hasznos információt szerezhetünk az egyetemek által kínált képzésekről. Lehetséges, hogy gyermekünk önállóan szeretne ott lenni – ezt tartsuk tiszteletben, mindenesetre mi ettől függetlenül is vehetjük a fáradságot, hogy képbe kerüljünk a felsőoktatási lehetőségekkel.
  • A digitalizáció előretörésével a munkaerőpiac jelentős átalakuláson megy keresztül; eddig nem létező szakmák születnek nap, mint nap. Tájékozódjunk hiteles forrásokból a munkaerőpiaci trendekről (pl. Beck Zsolt: Válság vagy forradalom? című, kiváló áttekintést nyújtó könyvéből).
  • A www.felvi.hu oldalon egyebek mellett felvételi tájékoztató, szakleírások, és pontszámítással kapcsolatos információk segítenek megtalálni a megfelelő képzést.

Kozákné Zsuzsa
emberi erőforrás tanácsadó
KamaszMentor