InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Repülési trendek 2022

Globálisan és európai szinten is nőtt az utazási kedv, de hazánkból extrémen megnövekedett a repülőjegyfoglalások száma a Kiwi.com-on keresztül. Ennek eredményeképp 154%-kal többen repültek tavaly Magyarországról, mint 2019-ben. Előnyben részesítettük a miniszabikat, és az olasz kultúrát, pizzát és pastát faltuk idén a leginkább a többi nemzethez hasonlóan.

A Kiwi.com adatai alapján 2022 lesz az első olyan év, amelyben többen utaztak, mint a koronavírusjárványt megelőzően. Többévnyi tervezgetés után tehát idén már a valós foglalási adatok is tükrözik a keresések erőteljes emelkedését. A magyarok a világ 135 országába repültek idén.

HAZÁNKBÓL EXTRÉMEN MEGNÖVEKEDETT A REPÜLŐJEGY FOGLALÁSOK SZÁMA

A magyar adatok szerint a hazai utazási kedv extrémen kiemelkedő. December 1-ig 153%-kal többen vettek repülőjegyet, mint 2019-ben. A keresések száma már 11 hónap alatt meghaladta a 176 milliót. Honfitársaink által a leginkább keresett városok pedig a következőek: Barcelona, Párizs, London, Milánó, Róma.

AZ OLASZ KULTÚRÁT, PIZZÁT, PASTÁT FALTUK IDÉN LEGINKÁBB

A globális foglalási listák élén egymás után 3 évben, egészen 2021-ig az Amerikai Egyesült Államok állt, de a 2022-es beutazási korlátozások miatt a 3. helyre csúszott az eddigi repülőjegyeladási adatok alapján, és első helyét Olaszországnak adta át. A második helyen Spanyolország végzett a globális összesítésben. Törökország az első öt legkeresettebb ország közt volt, hiszen a világjárvány idején fő összeköttetési csomóponttá vált, de a világ más nagy csomópontjainak újbóli megnyitásával 2022-ben a nyolcadik helyre esett vissza. A délkelet-ázsiai úticélok a világjárvány alatt szigorú beutazási szabályokkal bírtak, és csak későn tértek magukhoz. Idén kezdtek a dobogó csúcsa felé törni, és ez a tendencia 2023-ban is folytatódhat.

Az európai utazók keresései a tengerentúli úticélok iránti érdeklődést mutatják, de ez nem tükröződik az általuk tett foglalásokban. Spanyolország és Olaszország országos szinten három éve tartja a vezető pozícióját, és egyelőre hasonló tendencia látható 2023-ra is. Őket követik más nagy európai országok, mint az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország. Új szereplő a 2022-es top5 listán Lengyelország. Városi szinten Barcelona visszakerült az első háromba, miután az elmúlt két évben kiesett onnan. Így Londont és Milánót követi a dobogón.

A magyarok foglalási listája városok szintjén megegyezik a keresési listával, csupán a sorrend nem ugyanaz. Ez alapján 2022 november végéig a legtöbb honfitársunk Londont kereste fel, amelyet Párizs, Barcelona, Milánó és Róma követtek. Az országok listáját – a globális és európiai adatokhoz hasonlóan – nálunk is Olaszország vezeti. Spanyolország és az Egyesült Királyság kerültek még a dobogóra, Franciaország és Görögország pedig éppen csak lecsúszott onnan.

A tartózkodási hosszok terén sincsenek nagy különbségek. A legnépszerűbb utazások 2022-ben is a rövid, legfeljebb háromnapos kiruccanások voltak. A magyarok 43%-a ment miniszabira. Ezt követik a 4-6 napos (29%), majd az 1-2 hetes (23%) utazások.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben