
Milyen az, ha apa főz? Izgalmas, férfias, karakteres. Milyen az, ha egy olyan apa főz, akinek a munkája is az ételkészítés? A BOOOK Kiadó gondozásában megjelent Hack Barnabás: Ma apa főz – Családi receptek egy séf konyhájából könyvben egy ilyen apa családnak szóló receptjeivel ismerkedhetünk meg. Munkahelyén fine dining fogásokat, otthon szeretettel készített házias ételeket főz, mondhatnánk könnyedén, de a dolog mégsem ilyen egyszerű. A világlátott, díjnyertes séf a házi tűzhely mellett is tudása legjavát adja. Nem kell azonban megijedni, mert a leírások az egyszerű földi halandószámára is jól követhetők.
A könyv receptjeit kezdő és gyakorló háziemberek is elkészíthetik, akik pedig eddig nem jeleskedtek a tűzhely körül, azok a könyvet olvasva biztosan kedvet kapnak a sütés-főzés örömet és sikerélményt kínáló gyakorlásához. Mert,ha apa főz, akkor a fő cél a szeretettel készített fogások tálalása, azaz a család kényeztetése, és persze, hogy meghallhassuk a legszebb mondatot: Apa, nagyon finom, kérek még.
FETA SAJT – MÁRTOGATÓS MÉZZEL, FENYŐMAGGAL ÉS GRILLEZETT ZÖLDSÉGEKKEL
HOZZÁVALÓK4 SZEMÉLYRE
- 450 g fetasajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 szál friss kakukkfű
- 30 g fenyőmag
- 1 evőkanál virágméz
A GRILLEZETT ZÖLDSÉGEKHEZ
- 1 sárgarépa
- 1 cukkini
- só
ELKÉSZÍTÉS
A fetasajtról a felesleges vizet leöntjük. Egy öntött vas serpenyőt a grillre teszünk és kevés olívaolajat felforrósítunk benne. Amikor elég meleg, a sajtot egészben rátesszük, a kakukkfűvel és a fenyőmaggal megszórjuk, a mézzel meglocsoljuk. A grill nem túl forró részére húzzuk és addig hagyjuk a rajta, amíg a sajt átmelegszik. A sárgarépát meghámozzuk, a cukkinit megmossuk, végeiket levágjuk. Mindkét zöldséget körülbelül 5 centi hosszú és 1×1 centis darabokra, úgynevezett batonokra vágjuk. Mivel otthon vagyunk, nem kell tökéletesnek lennünk és vonalzóval vágni, ezt hagyjuk meg a profi konyhán dolgozó szakácsoknak. Egy kevés olívaolajjal megkenjük, sózzuk, majd a zöldségeket is meggrillezzük.
Fotó: Kaszás Gergely, BOOOK