InfoPont Ajánló Magazin
GasztroKiemelt tartalom

Rákóczi Feri a híresen ínyenc

Ha meghallom a nevét, megjelenik előttem egy sármos, nagy mackó, valami szexi kötényben, fakanállal a kezében, mindenféle zöldséggel, húsokkal, fűszerekkel körülvéve. Szinte érzem a levegőben terjengő étvágygerjesztő illatokat. Feri egyik kedvenc ételét az édesanyja csinálta, erről kérdeztem:

Apukám a Gyulai Húskombinát állatfelvásárlója volt, és mindig tudott marhafarkat szerezni, amiből az ököruszály leves készül. Ez a klasszikus, nagyon szép, vasárnapi húsleves, fantasztikus aranyló zsírral a tetején, bezöldségelve, utána lúdgégetészta került bele. Ebben főtt meg a feldarabolt farok, amit ököruszályként árulnak menő éttermekben. Nálunk az volt a divat, hogy nem ettük meg a leveshez. Sokan utána kiveszik a főtt húst
és tormával elfogyasztják.

De az én anyukám azt csinálta, hogy volt egy irgalmatlan öreg, szerintem a nagyanyjától örökölt vas serpenyője, abban forrósított zsírt, fölszeletelt fokhagymát és megsütötte benne, majd az egyébként vajpuhára főtt farokhúst átsütötte ebben. Tulajdonképpen ez így nem egy nagy gasztronómiai csoda, de nekem ehhez az ételhez annyira jó gyermekkori élményem társul, hogy a mai napig jól esik visszagondolni rá. Mondjuk, ha kulináris szempontból kérdezel, akkor nyilván nem ez lenne az az étel, ami egyből beugrik, de a szívemhez ez a közelálló. Érdekes, hogy egy csomó étel nem is feltétlenül az íze miatt lesz kedvenc, hanem a hozzákapcsolódó emlék vagy érzés miatt.

Van olyan kedvenc, amit gyakran főzöl otthon?

Nálam nem nagyon vannak visszatérő ételek, mert állandóan újítok. Nyilván a gyerekek miatt van otthon rántott hús, de azzal is próbálok okoskodni. Például a paníron változtatok, hol házi morzsában készítem, hol megpróbálom a cornflakes-es megoldást, hol fűszerezem picit a húst, tehát azért ebben is van egy csomó olyan lehetőség, amivel érdemes kísérletezni, amit egyébként rendkívül szeretek.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy gyakran átveszed a konyha felett az uralmat?

Nem veszem át, enyém a konyha. Nálunk a Béka nem főz, én vásárolok, főzök, mosogatok.


Ennél a mondatnál esett ki a toll a kezemből. Így most következzen a híres-neves ököruszály leves receptje.

Ököruszály leves

Hozzávalók:

1 marhafarok
20 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
10 dkg zellergyökér
10 dkg karalábé
6 db nagyobb csiperke gomba
3 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 nagy fej hagyma
2 db babérlevél
1 csipet egész kömény
só, ízlés szerint
1 csipet sáfrányos szeklice virág
10 szem bors
1 csomag petrezselyem

Elkészítés:

A marhafarkat felteszem vízben főni, majd miután felforrt, leszedem a tetejéről a habot, beleteszem a hozzávalókat és lassú tűzön főzöm 4-6 órán át, míg a farok meg nem puhul. Akkor hagyom a levest lenyugodni. Készítek hozzá cérnametéltet, egy tojás, 10 dkg liszt valamint kevés só és olivaolaj keverékéből. A zöldséget és a kifőtt házimetéltet külön teszem a tálaláshoz.


További érdekes cikkekért lapozz bele magazinunkba:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Pazar gasztronómia, családias környezetben – ez a Fügekert-Bed&Wine!

InfoPont

Semmihez sem fogható ízélmények a Nespresso új Master Origin kávékollekciójában

InfoPont

Recept – Phở bò

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben