InfoPont Ajánló Magazin
InfoPont Kikapcsoló

Petőfi Zenei Díj – Ismét elismerik hazánk népszerű előadóit

Látványos show-műsorral, a magyar könnyűzenei élet legjobbjaival várja a nézőit idén is a Petőfi Zenei Díjátadó. A Duna Televízión január 23-án, vasárnap este kétórás gálaműsor keretében adják át az elismeréseket 11 kategóriában a hazai könnyűzene legjobbjainak. Az életműdíjat idén id. Szakcsi-Lakatos Béla veheti át.

Idén is elképesztő showműsorral, izgalmas műfajkavalkáddal várja a nézőket a Petőfi Zenei Díjátadó. Bár a fellépők személye még meglepetés, a díj várományosainak listáját már bejelentették a szervezők. Az izgalmas előadókból és zenekarokból álló felhozatal legjobbjait 2022. január 23-án, vasárnap este a Duna Televízió műsorában hirdetik majd ki.

A Petőfi Zenei Díjakat minden évben élő adásban adták át, a koronavírus-járvány terjedése miatt azonban idén is televíziós felvételről tekinthetik meg a nézők a gálaműsort és a díjátadó ceremóniát. A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója elmondta, a járványhelyzet ellenére igyekeznek interaktív megoldásokkal és különleges műsorelemekkel közelebb hozni a közönséghez a díjátadó műsort. „Fontos számunkra, hogy a közmédia a könnyűzene kapcsán érintett rádiós és televíziós felületeivel összhangban a Petőfi Zenei Díjon keresztül is kommunikálja, hogy támogatja a magyar könnyűzene fejlődését, az innovatív, különleges, egyedi, produkciókat és a tömegkultúrában értéket képviselő alkotókat, fiatal tehetségeket és a zeneiparban dolgozókat. Hosszútávú célunk, hogy a Petőfi Zenei Díj egy állandó helyiértékkel bíró, de trend- és tendenciakövető elismerés maradjon mind a közönség, mind a szakma szemében” – fogalmazott Béli Ádám.

A kétórás showban 11 kategóriában hirdetik ki a 2021-es év legjobbjait. A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV zenei szerkesztői javaslatot tesznek a jelöltekre a rádió lejátszási listája alapján, ezután pedig a csatornaigazgató és egy szakmai zsűri dönt arról, kikhez kerülnek az elismerések.

Bár a sikervárományos előadók listája ezidáig titkos volt, néhány díjazott kilétére már tavaly fény derült”: A Dal 2021 adásában adták át Petőfi Zenei Díj „Év Dala” elismerést, melyet a Kaukázus Egyetlen szó című dala nyert. Az együttes annak is örülhetett, hogy A Dal 2021 legjobb dalszövegírója, egyben a Petőfi Zenei Díj dalszövegírói különdíjasa, Kardos-Horváth Janó, a zenekar frontembere lett. Ugyancsak 2021 óta tudható, hogy Katona Petra vehette át A Dal 2021 Felfedezettje, egyben a Petőfi Zenei Díj „Év Felfedezettje” díjat.

Az eseményen a korábbi évekhez hasonlóan méltatják hazánk könnyűzenei életének nagyjait, akik már nem lehetnek köztünk.

Életműdíjat kap id. Szakcsi-Lakatos Béla

Indulása óta a Petőfi Zenei Díj egyik fénypontja az Életmű-díjak átadása. 2016-ban Bereményi Géza, 2017-ben Demjén Ferenc, egy évvel később Tátrai Tibor, majd Nagy Feró vehette át az elismerést. Tavaly, 2020-ban Horváth Charlie kapta az életműért járó Petőfi-szobrot. Ebben az évben a megtisztelő díjat a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznek és zeneszerzőnek, id. Szakcsi-Lakatos Bélának ítélte oda a grémium, akinek munkássága jelentős hatást gyakorolt a magyar könnyűzenére, kiváltképp a jazz, etno jazz műfajokra.

Az év zenekara díj jelöltjei: Platon Karataev, Carson Coma, Margaret Island, Elefánt, 4S Street

Az év férfi előadó kategóriában az alábbi jelöltek szerepelnek: Szakács GergőKöteles Leander (Leander Kills)Beton.HofiVitáris Iván (Ivan & The Parazol)Nagy Barnabás (Pontiac)

Az év női előadó kategória jelöltjei: Zóra (Urbányi Zóra)Brenka (Dárdai Blanka)Deva (Takács Dorina)Hegyi Dóri (Ohnody)Schloblocher Barbara (Blahalouisiana)

Az év idegen nyelvű, magyar szerzeménye kategóriában a következő produkciókat jelölték: Áron András and the Black Circle Orchestra – Dance with the devils, Saya Noé – Under the river, Lengyel Johanna és Benkő Dávid – Never be, Mörk ft. Takuya Kuroda – BabyRun over dogs – Crocodiles on the leash

Az év multimédiás projektje kategória szereplői: HajógyárBe Massive HorizonRoadmovieBP Underground – Rock filmQuixotic

Az év elektronikus zenei előadója az alábbi előadók közül kerül majd ki: Analog BalatonJay LumenMaddowJumodaddyThe Anahit

Az év hangszeres előadója lehetséges díjazottjai: Geröly Mátyás (dob)Bodor Máté (gitár)Meggyes Ádám (hangszerelés, trombita)Varga Nóri (harsona), Kóródi Tamás (gitár)

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben