InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

PetersPlanet: Szlovénia

SzűcsPéterfotóivalésutazóstörténeteivelnemcsak a blogján, a PetersPlanet.travel site-on, hanem nálunk is rendszeresen találkozhattok:

Szlovéniában indítottam a nyarat és újra az éreztem, amit mindig, amikor a kétmilliós Szlovéniában járok, azt, hogy egy kicsit Olaszország, egy kicsit Ausztria, de mégis karakteresen Szlovénia. A természet, a gasztronómia és a várostúrák miatt ajánlom az országot erre az évre.

LJUBJANA VIRÁGPIACA

Különleges építészet, frissesség és elegancia jellemző Szlovénia mintegy negyedmilliós városára, amiben az átlagéletkor az ott tanuló diákok miatt mindössze 32 (!) év. Art Nouveau és barokk stílus keveredéséből izgalmas vizuális élmény születik. A történelem mellett a frissesség is folyamatosan jelen van a városban, én először itt is a virágpiacon kerestem. Ott készült ez a Peonia csokrot ábrázoló kép is.

PIRAN FŐTERE

Az ország egyik legszebb tengerparti városa Piran, engem Velencére emlékeztet. Órákig bolyongtam benne minden percét kihasználva a szezon előtti levegősségnek. A 19. század végén ez a kikötőváros osztrák-magyarnak számított. A tér, ahol ez a kép is készült , akkor változott belső kikötőből a város főterévé. A főtérről egy perc alatt kisétálhatunk a tengerpartra, ahol legutóbb egy pohár Malajziával köszöntöttem a csillagászati nyarat.

GASZTROPARADICSOM A KÖZELBEN

Szlovéniába már egy kétnapos gasztrotúra miatt is érdemes elindulni. Mariborba körülbelül négy, négy és fél óra alatt lehet eljutni Budapestről. Autóval Szlovéniában gyakrabban megforduló ismerőseim tanácsa, hogy BlaBlaCar vagy Oszkár appokon meghirdetik az utat, Ljubjanába és Ljubjanából szinte mindig van útitárs, így az útiköltség is megtérül és így legalább négyen biztosan kisebb ökológiai lábnyommal járják meg Szlovéniát.

VÁROSTÚRÁK

A vonattal, busszal és autóval is könnyedén megközelíthető Szlovénia hatvan százaléka erdő, csak Svédországban és Finnországban van ennél több Európában. Ljubjana -ahol ez a kép is készült – szintén zöldnek mondható, nem véletlenül ismerték el többször zöld díjakkal is a várost. Ha csak néhány óránk lenne a városban, akkor érdemes befizetni egy belvárosi hajótúrára, hogy megérezzük, miért van jó dolga azoknak, akik ebben a városban születtek.

Szöveg: Szűcs Péter
Képek: PetersPlanet.travel

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben