Életmód
Példaértékű kezdeményezés az autizmussal élőkért – interjú Jádi Krisztinával
  • 2019. június 5.

A Patrónus Ház, egy olyan civil szervezet, amelyet a szülői elszántság hozott létre és következményeként 2016 decemberében útnak indult egy csodálatos beruházás. Eme nonprofit befektetés  eredményeképpen majd 500 négyzetméteren 12  szoba, 6 fürdőszoba, tágas étkező és nappali, relaxációs, sport és só szoba teszi lehetővé, hogy a 12 autista fiatal megkezdje támogatott  lakhatását.

Mi is az a támogatott lakhatás?
Nehéz lenne pontosan definiálni, de valami hasonló, mint a lakóotthon, viszont mégsem az. Ugyanis itt előtérben az egyén, a személyközpontúság, a döntéshozatal és a meglévő kompetenciák fejlesztése, valamint az önállóság minél magasabb szintű elérése van. Magyarországon jelenleg csak néhány autista lakóotthon működik, amelyeknek a többsége már legalább 10 éve működő szervezet. Az igények alapján viszont legalább ennek többszörösére volna szükség.

Milyen autizmussal élni?
Az autizmus szó hallatán a többségi társadalom számára még mindig az Esőember szerepében megjelenő Dustin Hoffman alakítása jelenik meg.
Természetesen ez nem a valóság. A valóság ennél sokkal nehezebb és gyakran kilátástalanabb. A kommunikációban és a szociális kompetenciákban való akadályozottság, a tér és időben való elveszettség, a rugalmatlan személyiség, a részletekben történő elakadás vagy ott ragadás, az új helyzetektől való félelem, és a mindezek következtében megjelenő szorongások, viselkedésproblémák nehezítik a legtöbb autizmussal élő személy életét. Az autizmus mélységét befolyásolja a társuló egyéb károsodások fajtája. Például középsúlyos értelmi sérülés, mozgássérülés, epilepszia, depresszió, szorongás, stb..

Mi a cél?
Az intézmény fő célkitűzése, egy olyan környezet kialakítása a fiatalok számára, amelyben csökken a szorongásuk és biztonságban érzik magukat.
Az érzelmi biztonság fenntartásával egy kiszámítható, érthető, bejósolható teret alakítanak ki. Ez nem csak a fiatalok számára nyújt biztonságot, hanem a szülők számára is megnyugvást biztosít. Hiszen a Patrónus Ház kiváló szakemberei átveszik azokat a gyakran nehézkes hétköznapi feladatokat, amelyeket a szülők sokszor egymaguk láttak el.
A szakemberek fókuszában az egyénileg elérhető legjobb életminőség kialakítása, a függetlenség, a viselkedés problémáktól mentes mindennapok biztosítása állnak.

Hogyan kívánják elérni?
Mindezt egy folyamatosan fenntartott, jól strukturált napirend segítségével teszik biztonságossá számukra. A struktúráltság azért nagyon fontos a fiatal számára, hogy kiderüljön mit, kivel, hol, mikor, meddig fog csinálni.

Az otthonon kívül további cél második ütemben egy fejlesztő központ létrehozása is az otthon szomszédságában azzal a céllal, hogy fejlesztéseket, terápiákat biztosítsanak korai gyerekkortól felnőtt koron át az érintettek számára.

A Patrónus Ház tulajdonosai bíznak abban, hogy a támogatott lakhatás létrehozása és fenntartása a jövőben magasabb szintű állami támogatást kap, hogy a hátrányos helyzetű családokban élő autista fiatalok számára is lehetőség nyíljon a szolgáltatások igénybevételére. Addig is nagyon fontos bevételi forrásként tekintenek a felajánlásokból és a jótékonysági eseményekből származó összegekre. A következő jótékonysági est június 13-án lesz a csodálatos Gödöllői Királyi Kastélyban, amelyre minden kedves érdeklődőt és támogatni vágyót várnak szeretettel.

happy wheels