InfoPont Ajánló Magazin
Kikapcsoló

„Olyan szép színe van kendnek, olyan szép sárga. Már ha érti mire gondolok.”

Az „Indul a bakterház” című film egy ikonikus alkotás, amely mély nyomot hagyott a mozi világában, és különleges módon érintette meg a következő generációkat. A magyar filmművészet kiemelkedő alkotásai közé tartozó produkció nem csupán szórakoztató, hanem életre szóló tanulságokkal teli élményt nyújtott a nézőknek.

Forrás: MTVA

Az 1973-ban bemutatott „Indul a bakterház” rendezője, Bujtor István, egyedi stílusa és kreativitása révén egy olyan filmet alkotott, amely nemcsak szórakoztató, de egyben szociális kommentár is a korszakról. A történet egy kis faluban játszódik, ahol egy furcsa körülmények között összeállt társaság együtt próbálja megoldani mindennapi problémáikat. A humor és az abszurditás kiválóan ötvöződik, ami a filmnek egyedi és elismert alkotássá teszi.

“Nem olyan családból származom én…”

Az alkotás igen hamar kultuszfilmmé vált és minden idők legjobb magyar filmjei között tartják számon, illetőleg a legjobb magyar filmvígjátéknak számít, amelynek sikere a mai napig töretlen.

Az „Indul a bakterház” nem csupán egy korszakalkotó film, hanem olyan értékeket közvetít, amelyek ma is relevánsak. A közösségi összetartozás, a humor ereje és az együttműködés fontossága olyan értékek, amelyek inspirálóak és tanulságosak a mai generációk számára is. A film által megmutatott karakterek és helyzetek sok néző számára könnyen azonosíthatóak, ami növeli azonosulásukat a történettel.Az alkotás igen hamar kultuszfilmmé vált és minden idők legjobb magyar filmjei között tartják számon, illetőleg a legjobb magyar filmvígjátéknak számít, amelynek sikere a mai napig töretlen.

„Uram, teremtőm, egy banya! Ilyen rusnya teremtés még a kalendáriumba sincsen…”

Az „Indul a bakterház” kulturális hatása hosszú távon érezhető volt a magyar filmművészetben. A film sikere arra ösztönözte a készítőket, hogy további egyedi és kreatív projekteken dolgozzanak, és inspirációként szolgált a következő generációknak. Az alkotás képes volt áthidalni a generációs szakadékokat, és a humort, mint közös nyelvet, közvetíteni a különböző korosztályok között.

A film hatása nemcsak a moziiparra korlátozódik, hanem az irodalom, a színház és más művészeti ágak terén is érezhető. Az „Indul a bakterház” elindította azt a folyamatot, amelyben a magyar művészek mernek kísérletezni, és nem félnek eltérni a hagyományos útvonaltól.

Csákányi László (Buga Jóska), Horváth Teri (Banya), Pécsi Ildikó (Csámpás Rozi) és Haumann Péter (Patás) az Indul a bakterház című tv-film egy jelenetében 1979-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Az „Indul a bakterház” nem csupán egy egyszerű film, hanem egy olyan alkotás, amely mélyen beivódott a kulturális örökségbe. A film által közvetített értékek és humor hosszú évtizedeken keresztül tovább éltek, és ma is élvezettel nézik a fiatalabb generációk. Az alkotás kivételes erejével és tartalmával örökre beírta magát a magyar filmművészet történetébe.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben