InfoPont Ajánló Magazin
Ajánló

Nagy tetszést arattak a várséták a veszprémi várnegyedben

Az esemény a májusban nyíló WIP 2023 kiállítás előfutára is volt egyben

A Veszprémi Főegyházmegye különleges várséták keretében mutatta be a megújuló várnegyed néhány épületét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitó hétvégéjén, 2023. január 20-22-én. A vezetett sétákon a 2020-2025 között tartó műemlékhelyreállítási fejlesztés kulisszatitkaiba kaptak betekintést a látogatók. Az esemény a szentháromság témája köré szerveződött, melynek apropóját a várban immár megújult formájában álló Szentháromság-szobor adta. A várséták révén a látogatók egyúttal ízelítőt kaphattak az érsekség tavasszal nyíló, Work in Progress 2023 elnevezésű kiállítássorozatából.

Az Érseki Palota, a Szentháromság tér és a Szent István-templom (ferences templom) volt a 2023. január 20-22. között szervezett várséták helyszíne. Mindezek részét képezik a 18 épületet és tereket, kerteket magába foglaló, 2025-ig tartó veszprémi várnegyed megújulásának. A mostani sétákon a mintegy 200 regisztrált résztvevőt Nagy Veronika, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója és Gaylhoffer-Kovács Gábor, a tavasszal nyíló kiállítás egyik kurátora vezette.

A szervezők ígéretük szerint „túrát vezettek az égbe, és a földre hozták a menyországot”. Mindezt úgy valósították meg, hogy elsőként az Érseki Palota kápolnájában felállított állványzaton Johann Ignaz Cimbal pompás Szentháromság-mennyezetképének restaurálásáról, annak kulisszatitkairól mutattak a nagyközönség előtt eddig kevésbé ismert részleteket, többek között zseblámpák segítségével. Majd kisétálva az épületből, elidőztek a várnegyedben elsőként megújult Szentháromság-szobornál a Szentháromság téren. A 15 méter magas, 14 életnagyságú, 15 kisebb figurát, 6 domborművet és számos aranyozott fém applikációt magába foglaló műemlék-építményt teljes mértékben restaurálták, a felszivárgó nedvesség problémáját is megoldották. Végül az ideiglenesen erre a hétvégére berendezett Szent István-templomban a már említett Szentháromság-szobor korábbi változatának elfeledett kőszobrain keresztül eredhettek a múlt nyomába, valamint a szentháromságot ábrázoló menyezetképet nagy tükrök segítségével hozták közel a látogatókhoz.

2023-ban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címet tölti be. Ebből az alkalomból − a várnegyed megújulási fejlesztésének félidejében − a Veszprémi Érsekség megnyitja a várhegy egyes épületeit. 2023 májusától úgy láthatják őket az itt lakók és ide látogató hazai és külföldi vendégek, ahogy máskor nem: munka közben. Innen is az elnevezés: Work In Progress 2023. A kiállítássorozat keretében a szervezők interaktív események, újabb vezetett túrák és előadások keretében mutatják be a léptéke és összetettsége miatt különleges műemlékhelyreállítást, a kutatások eredményeit, a restaurálások és a tervezés döntési helyzeteit, koncepcióját és az aktuális állapotát. Nem egyirányú ismeretátadásra, sokkal inkább elgondolkodtató párbeszédre törekedve. A kiállítási témák feldolgozásánál kül- és beltérben egyaránt cél, hogy minden korosztályt rugalmasan megszólítson. Tervek szerint a kiállítás egyes elemei a későbbiekben átalakulhatnak az állandó kiállítás elemeivé, más részei pedig vándorkiállítások, bemutatók, időszaki kiállítások részeiként élhetnek majd tovább.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben